Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 198

Красимир Вълчев
Снимка: БТА

Просветният министър: Вероятно повече ученици ще учат дистанционно

“Много вероятно е да се наложи превключване на обучението в електронна среда”, заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на откриването на академичната година в Стопанската академия в Свищов. Според него първите случаи на заразени ученици и учители с коронавирус след началото на учебната година не са станали в училище. Министърът на здравеопазването ще определи праговите стойности на заболелите от Covid-19, над които ще се затварят училища, съобщи още Вълчев. Засега обучението продължава присъствено, тъй като, според епидемиолозите не се очаква бум на зараза с Covid-19.

Синдикат призовава да не се всява паника в училищата

Синдикат “Образование” към КТ "Подкрепа" се обяви срещу идеята РЗИ да глобява учители и директори, ако даден ученик ходи без маска в училище. “Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92% от българските родители”, се казва в обръщение на синдиката до здравния министър. Оттам призовават също “без паника, психоза и натиск” да се спазват училищните правилници.

Проф. Кантарджиев: Няма нито една научна статия против маските

“Не смятам, че ще се стигне до затваряне на училища, защото децата и родителите са разумни”, заяви за бТВ д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той изрази надеждата, че няма да се стигне до нова изолация и оставане по домовете с настъпването на студените месеци. “Масовото струпване на хора на протестите не доведе до много нови случаи на заразени”, каза още проф. Кантарджиев. По думите му, има тенденция към слабо намаляване на засегнатите от коронавирус.

Имунологът се възмути от безотговорното говорене, включително и от лекари, че вирусът е слаб и затова се пренебрегва носенето на маски. “Няма нито една научна статия против маските”, добави специалистът и подчерта, че навлизайки в сезона на гриповете, предпазните средства създават допълнителна защита.

44 новозаразени с коронавирус

3,5% от направените 1249 PCR теста през последното денонощие са се оказали положителни, според данните на Единния информационен портал. Шестима души са починали от Covid-19, излекувани са 22-ма, а в болница остават 718 души - от тях 35 в интензивни отделения. Трима медици са се заразили с коронавирус и с тях общият им брой става 1053. Най-много нови случаи са установени в София - 9, в Благоевград и Монтана - по 8, в Смолян – 5, в Пловдив - 4. 13 580 души са оздравели досега след прекарана коронавирусна инфекция, а 761 са жертвите на болестта.

Държавата отпуска 100 милиона лева в помощ фермери, засегнати от кризата

Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари. Близо 35 000 са фермерите, кандидатствали за подобна помощ, припомня БНР – „Хоризонт“. Първата Covid-мярка е с бюджет 93,5 милиона лева и обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза", "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" и "Пчеларство". Близо 1 200 пък са фермерите, поискали помощ по мярката за всички останали направления в земеделието. Нейният бюджет е 5,5 милиона лева. 

Нови случаи на заразени с Covid-19 медици в Разлог и Благоевград

Лекари и медицински сестри от Благоевград и Разлог са с положителни проби за Covid-19. Това заяви за Радио Благоевград дирeкторът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Две от заразените медицински сестри работят в отделението по гастроентерология в МБАЛ-Благоевград, другите две - в болницата в Разлог. Двамата заразени лекари са от Разлог – единият е общопрактикуващ, а другият е от вътрешното отделение на болницата в града. Случаите са от миналата седмица, а заразените се лекуват у дома. 

Детското отделение в МБАЛ Перник отново приема пациенти

Детското отделение в Многопрофилната болница в Перник отново възобнови своята работа. На 18 септември то беше поставено под карантина заради заразен с коронавирус лекар. Карантината е премахната по разпореждане на РЗИ. 

Личните лекари все още не са напълно наясно как да реагират в случай на заразен с Covid-19 техен пациент

Общопрактикуващите лекари все още не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с Covid-19, на деца в училище или други пациенти. Това заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област. Според нея има редица неясноти за това как пациенти, проявили симптоми, могат да се уверят дали и с какво точно са заразени. Възможен изход личните лекари виждат в снабдяването на кабинетите им с тестове, които да използват поне за някои от пациентите. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал животът в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00