Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват процедури в подкрепа на бизнеса за 200 млн. лв.

Снимка: opic.bg

До края на месеца ще започнат четири нови процедури в подкрепа на българските фирми, съобщи заместник министърът  на икономиката Яна Топалова в рамките на онлайн форум посветен на финансовите мерки в подкрепа на бизнеса в условията на  Covid-19. Очаква се компаниите да получат безвъзмездна помощ в размер на 200 млн. лв. по оперативната програма “Иновации и конкурентноспособност” (ОПИК).

От част от сумата ще се облагодетелстват т.нар. големи-малки компании с оборот над 500 хил. лв. за преодоляването на икономическите последствия от пандемията. За тези фирми ще бъдат заделени 78 млн. лв., с които ще се осигури ликвидността, оборотните средства и покриването на фирмени разходи.

Втората процедура "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19" също има бюджет от 78 млн. лв. Този път средствата ще бъдат предназначени за реорганизирането и създаването на безопасни условия на труд.

"Вече подписахме договорите с министерствата на транспорта и на туризма, които ще бъдат директни бенефициенти за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК”, каза зам.министърът. Договорите се отнасят до процедури в подкрепа на малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, с бюджет от 30 млн. лв, както и до процедура за подкрепа на туроператори и туристически агенти с бюджет от 10 млн. лева.

Яна Топалова

По процедурата
"Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" е решено да се “наддоговорят” други 68 млн. лв, каза още Яна Топалова. “Това означава, че вече одобрените компании ще получат средства, с които инвестират в машини и оборудване с цел увеличаване на производството”, обясни тя.

Вече е приключил прегледът на всичките близо 27 хил. проектни предложения по процедурата за подкрепа на микро- и малки предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. Лв. към над 21 хил. компании, стана ясно от думите на зам.-министъра. Тя информира също, че е започнала оценката и на процедурата за подкрепа на средни предприятия, която се очаква да приключи до средата на ноември.

Освен чрез грантови схеми, мерките за подпомагане на бизнеса включват и възможности за кредити при облекчени условия с помощта на Българска банка за развитие. През банката по антикризисните мерки до момента в икономиката са инвестирани над 140 млн. лв. – от тях кредити за над 60 млн. лв. са отпуснати на фирми по "Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-,малки и средни предприятия".

Яна Топалова изтъкна още възможностите чрез Фонда на фондовете, както и чрез Българската агенция за експортно застраховане, която дава възможност на фирмите да работят при условия на отложено плащане, осигурявайки застрахователно покритие.

Снимки: opic.bg, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Розоберът през 2024 г. подрани

Брането на розовия цвят в страната подрани и започна още в първите дни на май, предава БГНЕС. Сухата и топла пролет е основната причина за началото на розобера, каза розопроизводителят Петър Симеонов от Казанлък. Пред БНР-Стара Загора Зара..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

Спряха пети блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане с ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво до средата на юни т.г., съобщават от централата. В изпълнение на програмата за диверсификация реакторът ще бъде зареден с касети, произведени от..

публикувано на 05.05.24 в 15:55

ЕЦБ с положителна оценка за Закона за въвеждане на еврото в България

На 2 май 2024 г. Управителният съвет на Европейската централна банка е приел становище, с което изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. От ЕЦБ са приветствали целта на законопроекта да се създадат..

публикувано на 03.05.24 в 11:17