Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Походът на свободата“ в София – без лидери, без партии, без сценарий

На фона на най-масовия протест в Канада срещу ограничителните противоепидемични мерки, който не стихва повече от седмица, София също последва примера заедно с други европейски държави. Дали защото не беше организиран от политически сили или заради липсата на информация в медиите, протестът бе по-малоброен, но за сметка на това участниците не скриха ентусиазма си в социалните мрежи:

„Походът на свободата“ продължава, докато не постигнем нашата обща цел – отпадане на дискриминационните мерки! Заедно можем да кажем НЕ на страха! Защото където свършват страховете, там обединението прави силата“.


Разнопосочната информация в медиите от началото на пандемията, премълчаването на страничните ефекти от ваксините, както и липсата на прозрачност и логика в решенията на политиците допълнително засилват съмненията у 2/3 от българите, които отказват да се ваксинират.

Това бе и една от причините в мразовития 12 януари, на площада пред Народното събрание, да се съберат толкова много протестиращи с искания за премахване на зелените сертификати.

И противно на твърденията, че недоволните са били платени симпатизанти на партия „Възраждане“, чиято предизборна кампания бе изцяло основана на послания срещу задължителните ваксини и Зелени сертификати, сред хората на площада имаше представители на академичните среди, интелектуалци, учители, загрижени родители, лекари.


„Лично аз протестирах за това да няма разделение в обществото на  ваксинирани и неваксинирани – отбелязва Светлана Живкова, главен асистент в БАН. – Всичко има някакви граници. Не може някой отгоре да ти казва, че това е за твое добро и да ти го налага със сила. Ако хората са добре информирани те ще направят своя избор. А човек може да се зарази и от много други болести. Ние имаме всички ваксини от имунизационния календар, но тези, които налагат масовата ваксинация промениха понятията за ваксина. Така че ние не сме антиваксъри.“

Светлана Живкова
Заедно с много свои колеги, които знаят да боравят с научна литература, Светлана Живкова следи информацията около пандемията и ваксините в реномирани медицински издания и е категорична, че от обществото ни се скрива голяма част от информацията. По думите ѝ, умишлено не се съобщават и нежеланите реакции след имунизиране.

„Човек трябва да знае какви са рисковете от странични реакции, докладвани при доброволни приематели на ваксините, а не да се прави принудително – категорична е изследователката. – Затова целта на протестите е да се сформира работеща група от лекари, вирусолози, микробиолози, имунолози, които от тяхната тясна специалност да разискват за смисъла на ваксинирането срещу Ковид. Честно и откровено да се обсъдят всички „за“ и „против“ и заключението им да бъде сведено до българските граждани, за да бъдат наясно и с двете страни.“


Голяма част от протестиращите смятат, че се заглушава експертното мнение. Не се оставят да говорят истинските клиницисти, а се подбират тези, които обслужват политическата линия за масово ваксиниране. Липсата на логика в твърденията на определени експерти често противоречи на анализи, направени от американската агенция по храните и лекарствата CDC и европейската EMA, смятат видни медицински специалисти в България. Те са категорични, че умишлено се спекулира и със смъртните случаи. Още в началото на епидемията водещ специалист в областта на реанимацията предупреди, че в България има недостиг на лекари реаниматори. А това е и една от причините за летален изход сред пациентите в средно тежко състояние, които губят битката с болестта именно в интензивното отделение. Всички тези факти не убягват от обществото на противниците на сертификатите и ваксините, въпреки опитите да бъдат принизени до наивна тълпа, вярваща в конспирации.


А на фона на нестихващите протести по цял свят, критичното мислене и съмнението са форма на пробуждане. За пробуждане призовават и протестиращите в България.

Снимки: Дарина Григорова, БГНЕС, bntnews.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49