Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмовият комплекс "Св. Троица" в Банско

ˮСвета Троица“ - памет за личности и събития

Снимка: bansko-gevgelija.eu

В старинния център на гр. Банско е събрана историята на красивия планински град, превърнал се в курортен и фестивален център през последните десетилетия. Там се пази и памет за българското Възраждане, за развитието на българското образование, архитектура, живопис. И не на последно място – за велики личности, посветили себе си на вярата и Отечеството.


ˮСвета Троица“, един от най-големите християнски храмове на Балканите, сякаш събира всичко това между каменните си зидове. Осветен е през 1835 г., изписват го Димитър и Симеон Молерови, представители на известната Банска иконописна школа. Звездното небе на тавана, по което преминават облаци и ангели, нарисувал Велян Огнев, представител на Добърската школа.

Според градската легенда, докато работел в църквата, Велян зърнал София Бенина – сестрата на Неофит Рилски, чиято родова къща (превърната в музей) и до днес е на метри от църквата. Така пламнала тяхната любов, но това е една друга история…


Амвонът на ˮСвета Троица“ е забележителен със стилизираните рисунки, които го покриват. От него, на 5 октомври 1912 г, големият наш поет Пейо Яворов провъзгласил свободата на Банско с думите: ˮБратя,… от днес сте вече свободни българи!” Тези думи са изписани върху паметника на поета, издигнат в двора на църквата. Може би най-вълнуваща е историята на построяването на самата сграда, продължило две години.

Банскалии и до днес почитат паметта на Лазар Герман – богат търговец, тогава кмет на Банско. Патриот и силно вярващ човек, той дарил земята, а за градежа се обърнал към съгражданите си за пари и доброволен труд. Разбира се, давал всеки грош, който можел да отдели. Това било едно от големите му дела, последното в земния му път.

Още за храмовия комплекс ˮСвета Троица“ , за историята и легендите около него, ще научите от публикацията на сайта на Радио България "Храмовият комплекс ' Св. Троица‘ в Банско".

Снимки: БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15