Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Международният фестивал "Момчетата пеят"

Снимка: theboysaresinging.com

"Пейте като ангели, дръжте се като джентълмени и играйте като момчета“ – това е девизът на Хора на момчетата от Рейкявик. Съставът е сред участниците на Международния хоров фестивал "Момчетата пеят". В програмата ще чуем шест хора (три български и три чуждестранни) в шест концерта. Момчетата ще пеят от 14 до 16 октомври в залата на НМА "Проф. Панчо Владигеров", предвидени са и съпътстващи прояви в гр. Дупница, гр. Самоков и флашмоб изяви в Рилския манастир. Инициатор и организатор на мащабния проект е проф. Адриана Благоева – диригент на "Хор на софийските момчета" при читалище "Цар Борис ІІІ – 1928" и сдружението на хора, с финансова подкрепа по програма РА 14 "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.


"Имах желание да направим подобен фестивал доста отдавна, защото момчешкото хорово пеене има нужда от популяризация в България, независимо от активно действащите три момчешки хора – в София, Пловдив и Варна. По тази причина и аз, и колегите от сдружение "Хор на софийските момчета", решихме да организираме такъв фестивал, заедно с нашите партньори от Исландия. Успяхме да го осъществим, едва когато получихме финансиране по проект от Министерството на културата. В момента в Европа няма друг подобен фестивал, въпреки че преди 10-15 години имаше срещи и фестивали на момчешки хорове в Полша, Германия и др. По обективни причини организацията на такива събития е сложна. След този тежък период на забрани и ограничения, сега всички много плахо се отнасят към концертната дейност, защото хоровете за дълъг период бяха в застой. Добре е, че успяхме да поканим колеги, които се отзоваха. Всички, които работихме по организацията сме много щастливи, че успяхме."

Проф. Адриана Благоева

Наред с трите състава от България, в международния форум се включват момчешките хорове на Исландия, Мексико и Чехия. Ден преди откриването, на пресконференция в НМА, бяха показани презентации на участниците, а диригентите на два от чуждестранните присъстваха лично.

"Аз съм Алдо Адриан Гереро, ръководя хора на момчетата Cedros-Up (Седрос) – представя се диригентът от Мексико. – Както знаем, Мексико е страна, в която всички пеят. Имаме много и всякакви хорове – църковни, училищни, към различни институции, независими. За нас е много силна емоция да сме тук, в България, да представим нашето изкуство и да се докоснем до музикалната култура на различни страни. Отнасяме се с голямо уважение и, мога да кажа, с много обич към Адриана Благоева – човека, благодарение на когото имаме възможността да сме тук. На концертите ще представим произведения от латиноамериканската музика – Перу, Куба, Аржентина, Венецуела, Мексико. Малко трудно разучихме българските песни заради различната фонетика, но с нетърпение очакваме да пеем заедно с останалите хорови състави.

От г-н Гереро научихме, че неговият хор е създаден през 1997 г., оттогава е издал 7 диска и е изнасял концерти в редица страни на Европа и Латинска Америка.

Ето и какво каза г-н Сигурдсон от Исландия:

"Казвам се Торстен Сигурдсон. Аз съм професионален певец, работил съм дълго като оперен певец в Германия. Ръководя "Хора на момчетата" от Рейкявик. За мен това е прекрасен опит, много обогатяващ. Хорът е чудесен, те са като мое семейство. Представяме традиционна исландска музика, също хорови песни в аранжимент за момчешки хор от съвременни исландски композитори."
Хорът от Рейкявик е подготвил също песни на английски, италиански, както и популярната българска песен "Вятърът снежинки гони" (музика Христо Недялков, текст Петко Колев) на български език. Наред с традиционния си репертоар, всички гости са подготвили и български песни на български език, а в различните концерти участниците ще изпълнят заедно химна на фестивала Viva la musica (музика А. Благоева) и The Boys Are Singing, специално написана за фестивала от Стефан Вълдобрев.

Снимки: theboysaresinging.com

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15