Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР започва 70-ия си сезон с пъстър празничен концерт

Калейдоскоп от гласове и инструменти в концерта на 14 ноември

Снимка: БНР

През 2022 г. Оркестърът за народна музика при БНР празнува седем десетилетия от своето създаване. На тази бележита годишнина е посветен двойният албум, събрал записи от последните десет години, както и концертът, с който се открива 70-ия сезон на състава. Събитието е на 14 ноември, в столичната зала ˮБългария“. И в албума, и в концертната програма участват някои от най-известните български певци и инструменталисти.

ˮЗа концерта сме поканили артисти от различни генерации – акордеониста Петър Ралчев, певците Данислав Кехайов, Тодор Кожухаров, Цветанка Варимезова, Галина Дурмушлийска, Дарина Славчева, Нели Андреева, Христо Косашки, Петя Панева и много, много други“ – разказва диригентът Димитър Христов, комуто се падна нелеката задача да представи в една вечер богатата история на оркестъра.

ˮПравим един пъстър калейдоскоп от гласове и инструменти, много е шарена програмата – продължава маестрото. – Пеят солисти от всички фолклорни области, представители на различни поколения. Специално участие в концерта ще вземе ˮМистерията на българските гласове“. ОНМ на БНР има една обща ˮпъпна връв“ с този състав. Преди 70 години се създава Ансамбъл за народни песни и танци, част от който е този женски народен хор, започнал самостоятелен творчески живот през 1992 г. Направих подбора на изпълнителите и произведенията с чувството на отговорност към нивото и авторитета на ОНМ на БНР. Не е лесно да се представи 70-годишен юбилей – това е дълга история, цял един живот. Мисля, че се справихме добре, заедно с продуцента Кристиян Неделчев, колегите от оркестъра и целия екип, който участва в подготовката на събитието. На концерта ще звучи много красива музика.“


Сред участниците е и родопският певец Димитър Арнаудов, който е едно от откритията на продуцентския екип на БНР. Наскоро младият изпълнител направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на БНР. Ето и една от песните, които ще прозвучат в празничната вечер.

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15