Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнофантазии – 2022

Снимка: pixabay

Празник е – повод за добро настроение, към което добавяме и хубавата музика на трима талантливи джаз композитори и изпълнители – Борислав Петров, Людмил Крумов и Владимир Кърпаров, които сме слушали и в редица съвместни проекти. Общото между тях е сериозното образование, което са получили у нас и в чужбина, сценичният опит в различни жанрове, както и любовта към джаза и българския фолклор. Преплитането на двете музикални традиции, родени в съвършено различна културна среда, те наричат предизвикателство, културен сблъсък, пътешествие в различни музикални територии. За тях то е неизчерпаем извор на вдъхновение и идеи, които откриваме и в новите им проекти, представени през 2022 г.

“Be-Bop-Hop-Trop” (“Би-Боп-Хоп-Троп“) е третият албум на група “Джазаница“, създадена от барабаниста Борислав Петров през 2008 г. в Нидерландия като студентски проект, по време на следването му в Амстердам. В основата е желанието да преведе на езика на съвременния джаз някои от най-отличителните белези на българската народна музика – неравноделните ритми, орнаментираните мелодии и фолклорната изразност. В настоящия състав на групата са Живко Василев – кавал, Борислав Илиев – китара и тамбура, както и дългогодишните музикални съратници на Борислав Петров – Димитър Льолев – саксофон и Михаил Иванов - контрабас. Програмата от албума беше представена на “A to JazZ Festival”, а концертът беше заснет и излъчен от френския телевизионен канал Mezzo. “Искрено се надявам, че и на най-запалените любители на бибопа ще им се прииска да рипнат и да затанцуват български народни танци, докато слушат албума, което съм загатнал с израза “хоп-троп“, споделя Борислав Петров, автор на всички пиеси в албума. За приятелите на Радио България музикантът избра колоритното заглавие “Лют праз“.

Преди месеци ви представихме премиерата на “Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи“ (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) – новия албум на Людмил Крумов, който от години живее в Нидерландия. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra. Освен него, в бенда са Пейо Пеев – гъдулка, Живко Василев – кавал, Васил Хаджигрудев – бас, Теодор Петков – пиано, Борислав Петров – барабани и перкусии. “Виждам“ едно малко корабче, което тръгва от нашия край, с характерните ритми и мелодии, продължава през европейската хармония, за да достигне до Мисисипи и джаза на Ню Орлиънс, би боп-а на Ню Йорк… и обратно“ – думи на Людмил от интервюто му за Радио България.

Нека припомним, че премиерното медийно представяне на албума “Културен сблъсък“, а преди това – на пиесата “Дунавско“, беше в подкастите, както и на сайта на Радио България. Нашата програма излъчи за пръв път и пиеси от албума “Иглика“ на Владимир Кърпаров, който вече десетилетия живее и твори в Германия.

Албумът е събрал девет авторски композиции на известния български саксофонист. Всяка от тях е като частица от многоцветна мозайка и разказва за лични преживявания и житейски събития, белязали пътя му през последните няколко години. Музиката, колоритно съчетание от съвременен джаз и български фолклорни елементи, е ярка, емоционална, изпъстрена с остроумни мелодични обрати и метроритъм. Някои от пиесите ще прозвучат и у нас през април, в авторския концерт на Владимир с Биг бенда на БНР, за който усилено се подготвя. Ето и пиеса от новия албум – “Камелино хоро“, с пожелания за светли и спокойни празнични дни, здраве и още много срещи в пространството, наречено Радио България.


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15