Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди концерта на 21 февруари в София:

Между класиката и джаза – музика цветна, жива, необичайна

Плевенската филхармония празнува 70-годишнината си с три премиери на произведения от Христо Йоцов

Снимка: предоставена от организаторите

През 2023 г. Плевенската филхармония отбелязва 70 години от създаването си. Прави го с поредица концерти, първият от които, дирижиран от Борислав Йоцов, постави бляскавото начало на празничните събития. Сама по себе си тази програма също е събитие, защото включва три нови, интересни и донякъде необичайни произведения от Христо Йоцов – известен джаз музикант, но със сериозно класическо образование, професор в НМА „Панчо Владигеров“, човек с огромен авторитет сред колегите си.

"На 17 февруари в Плевен се състоя премиерата на тази "мащабна авантюра", която предприехме с Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония – отбелязва проф. Йоцов. – Представихме за пръв път моите произведения Концерт за тромпет, тромбон и оркестър със солисти Михаил Йосифов и Велислав Стоянов и "Картини от два свята" – концерт за маримба и оркестър, написан за Василена Серафимова – невероятен музикант, в момента гради успешна кариера в Европа и света.

Концертът в Плевен мина много емоционално, в препълнена зала пред страхотна публика, която беше дошла с очакване да преживее нещо специално и го получи. Радвам се, че в пълна степен това важи за оркестъра и солистите – разказва ни проф. Йоцов. – Концертът за тромпет и тромбон написах преди 2-3 години за Михаил Йосифов (тромпет) и Велислав Стоянов (тромбон). Идеята беше тези музиканти с огромен опит, талант и инструментални възможности в областта на джаза, да бъдат поставени в по-различната среда на симфоничната музика, но със силен "джазов дъх". В това произведение се възражда една забравена традиция в класическата музика – да има импровизация, паралелно с писания текст. Те са майстори и мисля, че много органично имплантират джаз импровизацията в класическата тъкан. А Василена е музикант с невероятно сценично присъствие и магнетичност в начина, по който изважда тембрите от инструмента маримба. Тя от първия момент абсолютно точно разбра какъв е духът на музиката, каква е емоцията и намерихме много добър баланс между нас двамата и оркестровата картина. Не е обичайно явление оркестър да повери цяла програма на музиката на един композитор. Затова съм не само изключително щастлив, но и благодарен. Очаквам с нетърпение срещата с публиката на 21 февруари в зала "България" – "светая светих" на класическата музика в София" – допълва Христо Йоцов.

Известно е, че през последните години проф. Йоцов често работи с Плевенската филхармония покрай различни проекти, в които е композитор, аранжор, изпълнител. "Изградихме много топли човешки и професионални взаимоотношения с този оркестър. Затова предложих на г-н Дяковски да осъществим заедно премиерата на двата концерта в Плевен, още повече Василена е възпитаник на прочутата школа по ударни инструменти в Плевенското музикално училище, ръководена от баща ѝ Симеон Серафимов – казва още Христо Йоцов. Третото произведение в програмата е по идея на г-н Дяковски, който предлага на композитора да напише пиеса, посветена на годишнината. Така се ражда празничната увертюра "Плевен 2023".

За Василена Серафимова участието в концертите носи особено вълнение – те са повод да замени за кратко Париж, където живее и твори през последните години, с родния си град Плевен и да свири с оркестъра, с който е израснала, според собствените ѝ думи.

"Всичко започна с нашата среща с проф. Христо Йоцов по време на честването на годишнина от рождението на проф. Добри Палиев, създател на школата по ударни инструменти в България – едно изключително празненство, пълно с много любов – припомня младата перкусионистка. – Аз представих премиерно Концерт за маримба и оркестър на Румен Бояджиев – син, а Христо Йоцов изпълни своя Концерт за барабани и оркестър. Тогава той каза, че иска да напише концерт, в който да свирим и двамата. Дори ми поиска автограф, което беше много мило, защото аз винаги съм му се възхищавала и като изпълнител, и като преподавател, участвала съм в негови майсторски класове, за мен той е светило в нашата професия. Произведението по фин и интересен начин съчетава класическата и импровизационната музика. Има "отворени моменти", в които ние импровизираме заедно, вдъхновяваме се взаимно и правим нещата в момента.


Това е по-скоро класически концерт, в който се усеща влияние от българския фолклор, балканската музика. Ритъмът е силно водещо начало, неравноделните размери са обединени деликатно, по много иновативен принцип.Втората част е изключително интровертна, като една вътрешна молитва, много откровена. А третата е експлозия от енергия, която прелива отвсякъде, с постоянен диалог между маримба, барабани и оркестър. До втората част барабаните са използвани не като „силов“, ритмичен инструмент, а като част от преливането на мелоса (мелодичния материал). Щастлива съм също, че свиря на една сцена с такива страхотни музиканти като Михаил Йосифов и Велислав Стоянов – солистите на другия концерт в програмата, който е много различен от нашия – има повече джаз, повече импровизация, свободни каденци.

Музиката и на двата концерта е цветна, жива, не се повтаря никога. Сигурна съм, че ще се хареса и на софийската публика, която, заедно с нас, ще се наслади на произведенията на Христо Йоцов във вторник, 21 февруари, когато ще отбележим в София 70-годишнината на Плевенската филхармония.


Аз съм израснала с този оркестър и за мен е огромно щастие да видя как през последните години той постоянно повишава нивото си на музициране, а директорът Любомир Дяковски с толкова любов и отдаденост работи за обновяване на репертоара с нови и интересни програми" – казва в заключение Василена Серафимова.

Снимки и видео: предоставени от организаторите

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15