Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на традициите в Националния политехнически музей в София

Снимка: Facebook /Национален политехнически музей

Весела работилничка за мартенички и текстилен печат организира в съботния ден (25.02) Националният политехнически музей в София (на ул. „Опълченска” 66). Там, от 11 до 13 часа, всеки може да си измайстори не само мартеничка по свой вкус, но и да влезе в ролята на „майстор-басмаджия“. Басмаджийството е стар занаят и представлява художествено печатане върху текстил, посредством специално изработени дървени щампи. Благодарение на басмаджиите облеклото на старите българи е било така пъстроцветно. 

От 17:30 ч. пък ще започне концертът-спектакъл „Кукери, маски и роли“, организиран в самото навечерие на Сирни Заговезни. В концерта участва Фолклорна група „Житената питка“ при Софийската гимназия за хлебни и сладкарски технологии (СГХСТ), с художествен ръководител и солист Георгия Райкова. Популярни и обичани песни от известни мюзикъли и игрални филми ще представят изпълнителите от Сдружение „Евтерпани“ с музикален педагог Аня Краваева, а учениците от  СГХСТ ще почерпят гостите със собствена продукция, с което ще допринесат още за празничнатба атмосфера.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

Изложба разказва за култа към бога-слънце и богинята-майка по нашите земи

Гостуващата изложба “Богове, символи и древни знаци” от Регионален исторически музей –  Враца ще бъде открита на 11 май от 11 часа в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при..

публикувано на 11.05.24 в 06:15

Обичай за призоваване за дъжд ще представят в Етнографския музей в Бургас

Етнографският музей в Бургас ще почете Свети Никола Летни на 9 май 2024 г. от 11:00 ч. Жените самодейки от Фолклорна група „Тронки“ в село Момина църква, община Средец, ще ще изпълнят "Пеперуга" и "Герман" за дъжд и плодородие така, както се..

публикувано на 07.05.24 в 21:40