Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и на неговия комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. Според изявлението на институцията има подозрение, че двамата са замесени във военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на деца и прехвърлянето им от окупираните украински територии в Руската федерация. Изпълнението на заповедите обаче остава в ръцете на международната общност, тъй като съдът не разполага със свобствена полицейска служба. За да бъдат арестувани Путин и Белова, би трябвало да бъдат екстрадирани от Русия или да посетят държава по статута на МНС – членка на Европейския съюз, Великобритания, голяма част от Южна Америка или определена африканска страна, където да се стигне до техния арест и прехвърлянето им в центъра за задържане в Хага.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия намира повдигнатите въпроси за възмутителни и неприемливи, добавяйки, че страната му не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Президентът Володимир Зеленски нарече “историческо” решението на съда и добави: “Депортирането на тези деца е политика на държавно зло, което започва с висшето ръководство на тази държава.”

Международният наказателен съд не е признат в международен план, от нас също, но той направи много силен ход”, каза американският президент Джо Байдън.

Киев твърди, че руските власти са отвлекли 16 хил. деца, а според изследователи от университета в Йейл броят им е най-малко 6 хиляди.

След като Полша обяви, че ще предостави изтребители МиГ-29 на Украйна, същото решение взе и Словакия. Премиерът Едуард Хегер съобщи, че на  страната ще бъдат дарени 13 летателни машини, които да й помогнат в борбата срещу руската агресия. “Нашето правителство стои от правилната страна на историята”, каза още той.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14
Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47