Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гео Чобанов и Мила Йонкова ще пеят заедно на канадска сцена

Гео Чобанов и Мила Йонкова
Снимка: личен архив

На 11 май, в деня, в който Българската православна църква почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, фондация "Оренда Наследство" (Aurenda Heritage Foundation) организира в Торонто, Канада, концерт с участието на един от най-добрите съвременни български баси Гео Чобанов и талантливото мецосопрано Мила Йонкова. В събитието, наречено "Магията на българските гласове", ще прозвучат арии и дуети от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Гуно, Бизе и Панчо Владигеров, а така също неаполитански канцонети, руски романски и български песни.

"Ние избрахме за заглавие "Магията на българските гласове" по простата причина, че България е родина на невероятни таланти, – разказа Емилияна Благоева, директор на фондацията-организатор. – Тези таланти ги има още от времето на Древна Тракия. Ние знаем, че Орфей е тракиец, т.е. според много източници е роден на територията на съвременна България. Този певчески талант се проследява и по-нататък – в уникалните интонации и ритми на българския фолклор. През ХХ век се случва шествието на българските оперни таланти по световните сцени, наречено българско оперно чудо."

Идеята е събитието, което ще се проведе в City Playhouse, да събере българи, живеещи в Канада, но и канадска аудитория, представители на местната еврейска, рускоезична и италианска общност и да се превърне в истински духовен празник.

Емилияна Благоева
"Има оперни певци, които като запеят ни побиват тръпки. Има и други, които, независимо от това колко са технични, пеят, за да изявяват егото си. Такава музика не може да ни вкара във висшите духовни нива. Точно затова целта на нашата фондация е да даде възможност за изява на тези истински музикални таланти, чието пеене може да ни промени към добро", обяснява Емилияна Благоева, която е учител по йога.

Басът Гео Чобанов е възпитаник на Националната музикална академия "Панчо Владигеров". Понастоящем е солист във Варненската опера, бил е също така солист на Софийската и Русенската опери, има редица изяви по европейските сцени. Участва в постановки като "Севилският бръснар", "Дон Жуан", "Атила", "Дон Карлос" и др. През 2022 година при завръщането си в България за лятната ваканция Емилияна Благоева попада на спектакъла "Набуко" на Верди в Летния театър на Варна. Заради промяна в състава в ролята на Закария на сцената излиза Гео Чобанов.

"Когато той запя, като човек, практикуващ йога и усещащ фините енергии, аз бях поразена от невероятния глас и невероятната промяна на обстановката, самите вибрации. Побиха ме тръпки", разказва Емилияна пред Миглена Иванова и Радио България.

Тогава, по името на изпълнителя тя си спомня, че още като тийнейджър през лятото на 1992 г. той посещава часовете й по медитация във Варна, и решава да се свърже с него. По-късно Гео Чобанов споделя, че именно през онова лято той взима решението да се посвети на оперното пеене. При срещата на двамата се ражда идеята за концерт пред българската публика в Канада. За другата участничка – Мила Йонкова, Емилияна Благоева разказва:

"Мила Йонкова е изключителен музикант, учител, диригент. Специализира оперно пеене. Живее над 20 години в Торонто и активно участва в местни продукции. Тя е започнала своята музикална кариера още в България. Завършила е Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. Свирила е професионално в няколко симфонични оркестъра в Европа като главен обоист. В Торонто, освен артистичните си изяви, преподава пиано и пеене за деца."

Българската общност в Канада вече очаква с нетърпение концерта "Магията на българските гласове" с участието на Гео Чобанов и Мила Йонкова. Дори вече има предложение той да се проведе, освен в Торонто, и в Калгари, в канадската провинция Алберта.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15