Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 7900 са турските граждани в България, които могат да гласуват на изборите в Турция

Посланик Секизкьок: Наблюдаваме нарастващ интерес в България към изборния процес и това ни радва

Снимка: Севда Дюкянджи

От 4 май турските граждани в България могат да гласуват за изборите в Турция за президент и състав на 28-ото народно събрание на страната.

Изборни секции у нас са разкрити на три места – посолството в София и генералните консулства в Пловдив и Бургас. Турските граждани, вписани в избирателните списъци в чужбина, могат да гласуват на граничните пунктове, сред които Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово, Дерекьой/Малко Търново. Гласуването в България ще продължи до 9 май, а на граничните пунктове – до 14 май. 

“Изборният процес в България ще продължи четири дена – уточни посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок. – Урните в София, Пловдив и Бургас ще бъдат отворени до 21 часа в неделя. В България има повече от 7900 наши избиратели. Призовавам чрез вас всички да упражнят вота си, като тяхно основно гражданско право и гражданска отговорност. Приятно ме учуди фактът, че още от ранна сутрин на 4 май видях опашка от чакащи пред посолството. Наблюдаваме нарастващ интерес в България към изборния процес и това ни радва.“

След приключване на гласуването бюлетините ще бъдат закарани в Турция с дипломатически куриери. Урните ще бъдат отворени в 17:00 ч. на 14 май, след края на гласуването в цяла Турция.

“Всеки вот при нас е с висока избирателна активност. Хората вярват, че чрез гласа си проблемите и темите, които ги вълнуват, ще могат да намерят отражение в работата на правителството. Те го знаят и вярват в това и затова на всеки избор с удоволствие отиват пред урните”, каза посланик Секизкьок в интервю на Севда Дюкянджи от турската редакция на Радио България.

Как изборите биха се отразили на отношенията между България и Турция?

“Отношенията ни с България в последно време отбелязват може би най-доброто развитие в историята си, сътрудничеството ни се развива в изключително положителна и благоприятна среда. Много се радваме за постигнатото. Българските власти също са много доволни от двустранните отношения с Турция и изразяват задоволство от връзките ни. 

Както и ние съдействахме на 2 април при изборите в България, така и българските власти следят отблизо изборите при нас и пожелават резултатите да са в полза за развитието на Турция.

Връзките ни с България са на отлично ниво. Такива са и по отношение на изборите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15