Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба припомня битието от задължителната военна служба

Снимка: Национален етнографски музей

"Когато момчето става мъж…" Така е озаглавена изложбата, в която Националният етнографски музей припомня битието в казармата през "онези 45 години". В продължение на два месеца, от 20 юни до 20 август, експозицията може да бъде разгледана в централното фоайе на бившия Княжески дворец в София. Представена е сбирка от автентични предмети от изследвания период – униформи, знаци и емблеми на видове и родове войски, войнишко снаряжение, лични вещи, както и документи и интересни фотографии.

За да допълнят картината от преживяното, в информационни табла са поместени и цитати от разкази на отслужили наборна военна служба мъже, с техните лични изживявания в казармата.

"Чрез тази експозиция правя опит да представя темата за казармата, която вълнува поколения българи (не само мъже, а и жени) по един по-популярен, но и достатъчно сериозен начин", коментира авторът на изложбата гл. ас. д-р Илия Вълев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Като човек, който не е отбивал наборна военна служба, авторът имал доста въпроси за ролята на казармата в житейския път на мъжа и намира не малко отговори, които се е опитал да обясни в изследванията си, включително и в изложбата.

Във фоторамка е поставена първата страница на военно-отчетна книжка. За по-малките посетители е предвидена и развлекателната игра "Постави правилно каската на войника". Сред изложените предмети са: обувки "цинтарки", т.нар. "нож на дневалния", паласки, мешка с бойна готовност, подаръци към новобранеца, получени на новобранската му вечер, дори хигиенни и козметични принадлежности, използвани от мъжа в казармата.

Вижте още: 

Снимки: БТА

Съставила: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15