Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на светите апостоли Петър и Павел е сред най-тачените през лятото

Снимка: БГНЕС-архив

Светите апостоли Петър и Павел са двама от най-почитаните, известни и влиятелни апостоли на Християнската църква.

Апостол Петър, по рождение Симон, е един от първите ученици на Спасителя, избран от Него да бъде камъкът, върху който да се изгради Христовата църква. Той бил обикновен рибар и една сутрин, когато се подготвял за улов с брат си Андрей, покрай тях преминал Божият Син и им казал: „Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци" (Мат. 4:19). Тогава Андрей и Симон оставили мрежите и тръгнали след Господа. При залавянето на Иисус Христос, Петър проявил малодушие и три пъти се отрекъл от Него, но след Светлото Възкресение става ревностен свидетел на Спасителното събитие. На Петдесетница, когато проповядва Божието слово кръщава хиляди души, решаваща е и ролята му в разпространяването на християнството, особено сред евреите.

Апостол Павел, преди кръщението си Савел, бил жесток гонител на християните. Когато поел към Дамаск, за да преследва покръстените, бил обърнат от Христос към вярата и става неин основен проповедник. Като мисионер пътува из много страни (Арабия, Сирия, Кипър, Мала Азия Македония, Гърция, Рим)и разпространява Христовото учение.

Св. Павел написва 14 послания до различни църкви и отделни християни, които и до днес се изучават и се считат за важни уроци за християнския живот.

Според преданието, светите апостоли Петър и Павел завършили земния си живот в един и същ ден - на 29 юни 67 г.. Св. ап. Петър бил осъден на позорно разпъване на кръст, като езичник, а св. ап. Павел бил посечен с меч, защото бил римски гражданин. За да припомни страданията на основоположниците на Христовото учение и първите християни, Църквата въвежда т. нар. Петров или Апостолски пост, който започва винаги в неделята след Петдесетница. За разлика от Великия, той не е толкова строг, но това, че Църквата го е определила говори за необходимост от духовна подготовка, предшестваща големите църковни празници. Това означава вярващите християни да си припомнят за тези духовни учители, чиито имена – Петър - "камък" и Павел - "малък", говорят за твърдостта и смирението, към които трябва да се стремят Христовите последователи.

В България и двамата апостоли са сред най-почитаните светци. За това свидетелстват многото храмове и манастири в страната ни, които носят името на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. В празничния ден всички те отбелязват подобаващо светлия празник със Света литургия и храмови тържества.

Много са и имениците на този ден, които благодарят за закрилата и молитвеното застъпничество на двамата светци: Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.

В народния календар празникът се свързва с жътвата и първите ябълки – петровки, младите животни и веселите Петровски събори.

Още за народните поверия, свързани с двамата апостоли прочетете в публикацията Приказки и легенди за братята Петър и Павел

Съставила: Дарина Григорова
Снимки: БГНЕС-архив, БТА-архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15