Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От миналото, към бъдещето:

Селско училище с вековна история се събужда за нов живот

Снимка: Cosmos International School

От 2000-та година насам закритите училища у нас са 987, сочи справка на Министерството на образованието и науката. Най-честата причина за това е намаляващият брой ученици в тях. Въпреки това, не липсва и обратната тенденция - към възраждането на стари школа, закрити преди години. Пример за такъв разцвет откриваме в близката до София община Горна Малина, където в село Осоица, един дързък и мотивиран екип от хора дава нов живот на пустеещата от години сграда на местното училището. И така от една година в двора и коридорите му отново се чува жизнерадостна детска глъчка.

„Построено е през 1930 година от български бежанци след Кресненско-Разложкото въстание. Те се заселват в село Осоица и то постепенно се разраства – връща ни назад в историята директорът на възроденото училище Татяна Захариева. – Като възрожденци, хората решават, че да има ново училище е най-важното нещо, което трябва да се направи, затова тогавашният кмет тегли специален заем. Проектант става един италиански архитект, който довежда със себе си и двама италиански каменоделци, които обучават местните каменоделци. Всички хора от селото и околностите са се включили в построяването на училището. Част от него е и часовникова кула, която е паметник на културата. Когато видях сградата, тя беше изоставена от 30 години, а единственото, което бе направила общината, бе да подмени покрива. Всяко нещо в тази сграда е уникално направено, което ще позволи на училището да съществува поне още 200-300 години“ – убедена е Захариева.

Школото вече е едно от 10 000 училища в 160 държави, акредитирани за работа по международната програма на Кеймбридж (Cambridge international curriculum), с чиято помощ децата усвояват умения, които ще използват през целия си живот. Това му позволява да обменя опит с други престижни учебни институции и да предоставя шанс за реализация на своите възпитаници във всяка точка на планетата.  Освен по международната програма, училището работи и по тази на Министерството на образованието и науката, със засилено изучаване на български език, история, география и математика.

„За нас е важно децата да бъдат свързани с природата, да имат време за спорт, походи в планината, но и да имат една много добра академична основа, върху която могат да стъпят, за да изградят бъдещето, което им предстои – обяснява Татяна пред Радио България. – Аз не искам нашето училище да се превърне в производител на „болтчета и гайки“ за големите корпорации. Ние създаваме хората, запазваме творческото въображение на децата, за да могат да повярват, че могат да постигнат всичко, за което си помечтаят.“

Затова допринасят и редица извънкласни занимания, сред които театрален клуб, музикална група, училищен вестник. В момента в имота се строи кухня за здравословно хранене, заедно с общежития, в които децата ще могат да нощуват. В каузата на Татяна са въвлечени и повече от 20 учители - българи и чужденци. 

„Да, преподавателката по музика е от Куба. Казва се Ирения Васкес. Децата я обожават заради динамиката в часовете ѝ. С нейна помощ те създадоха песен за училището със свой текст и музика. Искаме да направим така, че децата от целия регион на Горна Малина, да имат свое детско радио“ – не скрива мечтите си за училището и региона Татяна Захариева.

Снимки: Facebook/ Cosmos International School


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 38 хил. българи за подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

Български и чужди учени обсъждат българския език у нас и по света

Поредната Международна годишна конференция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН ще се проведе на 15 и 16 май в София. По традиция на форума се разглеждат постиженията и тенденциите в областта на изследването на българския..

публикувано на 15.05.24 в 07:25