Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика, звънци и изящество от Изтока – започват Дни на индийската култура в България

7
Група, представяща танца катхак. Снимката е предоставена от организаторите

Индийската култура гостува на България от 15 до 24 август. Публиката на пет български града – Велико Търново, Варна, Бургас, София и Пловдив, ще се докосне до богатството и колорита на индийския класически танц, съхранил вековните традиции на храмовата и дворцова култура на азиатската държава. Специално за представленията от Индия пристигат две от най-известните и утвърдени изпълнителки на индийски класически танци – Лина Малакар Видж и Шармила Мукерджи.

Лина Малакар Видж (в центъра)

Зрителите ще се запознаят с красотата на т.нар. катхак в изпълнение на Лина Малакар Видж. Танцът катхак е известен със стъпките и движенията с крака, при които звънчета на глезените на танцьорите разкриват ново звуково измерение и пренасят зрителя в завладяващия свят на мелодията, ритъма, хореографията и несравнимата грация на движенията на тялото. Танцът се изпълнява под ритъма на ударния инструмент табла. През годините Лина изнася многобройни представления на престижни фестивали в Индия и извън страната – Близкия Изток, Шри Ланка, Испания, Бразилия, Непал, Лондон.

Шармила Мукерджи

В Дните на индийската култура ще видим и популярната танцьорка Шармила Мукерджи, изявявала се на някои от най-престижните световни сцени. Тя ще ни покаже изяществото на одѝси. Това е индийска класическа танцова форма, възникнала в храмовете в Източна Индия, където жените танцьорки, наречени махари, се молели на божеството Джаганнатх. Танцът одиси отправя духовни послания и пресъздава митични истории за индуистки богове, чрез сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим.

Организатори на събитието са Индийският съвет за културни връзки (Indian Council for Cultural Relations), посолството на Индия у нас, Индологическа фондация „Изток-Запад“ и асоциация „Индия“, с активното съдействие на общинските ръководства в градовете-домакини.


Дните на индийската култура ще бъдат тържествено открити на 15 август в София в присъствието на официални гости, след което индийските изпълнители тръгват на турне из България. На 16 август те ще се качат на сцената на Летния театър на Велико Търново, на 17 август ще танцуват в Морската градина на Варна, на 18 август – на пл. „Тройката“ в Бургас, а на 19 август – на Лятна естрада в Борисовата градина в София. Дните на индийската култура в България ще бъдат закрити с представление в Пловдив. Входът за всички е свободен.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимките са предоставени от организаторите

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10