Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природните богатства на резервата "Юлен" в Пирин

13
Снимка: Facebook / NPPirin

В разгара на август, Банско е пълен с туристи. Курортният град е предпочитан като лятна дестинация, заради зеленината, чистия въздух и най-вече възможностите за пешеходни преходи в Пирин. Освен като водещ ски център в тази част на Балканите, Банско е известен и като "Вратата" към Национален парк "Пирин", който пък е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

Десетки маркирани пътеки отвеждат до недокоснати от човешка намеса места с невероятно богата флора и фауна. Сред тях е и резерватът "Юлен", създаден през 1994 г., за да съхрани и опази ценните горски и растителни екосистеми, както и огромното многообразие от животински видове на територията му. „Юлен“ е високопланински резерват, разположен е на надморска височина от 1650 до 2851 метра, а територията, която обхваща, е с площ от близо 3157 хектара. Още за този природен оазис научаваме от интервюто на Чавдар Златев от БНР – Стара Загора с доц. Борислав Григоров, преподавател по биогеография в СУ "Свети Климент Охридски":


"По отношение на флората, резерватът "Юлен" може да се похвали с наличието на около 700 вида висши растения от които над 40 са включени в Червената книга на страната. Откриваме вековни гори от бяла и черна мура, смърч, ела. Доминиращ вид сред храстовите съобщества е клекът, а сред ценните растителни видове трябва да споменем и планинския божур, нарцисовидната съсънка, както и златистата кандилка." – казва доц. Борислав Григоров.


На територията на природния парк се намират и поредица от красиви езерни групи – Василашки, Дислишки, Типицки, Полежански и Стражишки. Но в района има и единични езера, които дават началото на няколко малки реки. 


"Резерват "Юлен" е дом и на множество животински видове,  допълва доц. Борислав Григоров. – Балканската пъстърва се среща в някои от езерата и реките. За любителите на орнитофауната тук интерес биха представлявали синигерите, кълвачите, сокерицата, глухарят и балканският кеклик. По отношение на бозайниците пък трябва да отбележим наличието на дивата коза, както и вече позабравените на много места в страната ни вълк и мечка."


Ако искате да се запознаете с природните богатства на Пирин, в т.ч. и на резервата "Юлен", е препоръчителна предварителна подготовка. А най-добре е за целта да наемете планински  водач от най-близките до резервата градове Банско и Добринище.

""Юлен" е един от посещаваните резервати в нашата страна, като за това допринася и наличието на една антична крепост, която е разположена съвсем близо до съвременния град Банско датирана още от преди римската епоха. Но напомням, че резерватът е строго защитена територия, в която е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на посещенията с научна и образователна цел. И на подобни места може да се минава само по обозначените пътеки, без да се отклонявате от предварително очертания туристически маршрут. И е добре да се съобразяваме с правилата за поведение в защитените територии" – предупреждава в заключение доц. Борислав Григоров.


Вижте още :

Текст: Венета Николова

По интервю на Чавдар Златев за БНР-Стара Загора 

Снимки: Facebook / NPPirin


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10