Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Витоша по повод 128 години туристическо движение в България

20
Снимка: БТС

В Деня на туризма България чества 128 години от началото на организираното туристическо движение в страната. По традиция празникът се провежда на близката до столицата ни планина Витоша, където на 27 август 1895 г. е осъществено първото масово туристическо изкачване на Черни връх (1290 м). Покоряването на най-високата точка на Витоша става след публикуването на фейлетон-покана "До софийските любители на българската природа" на писателя, общественик и основател на Организираното туристическо движение в България – Алеко Константинов-Щастливеца.


Официално празникът на Черни връх днес ще започне в 11:45 часа с награждаването на призьорите от „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от НДК в центъра на столичния град до Черни връх.


Планинските лифтове на Витоша това лято работят всяка събота и неделя при благоприятни метеорологични условия. От Българския туристически съюз (БТС) информираха, че в Деня на туризма на разположение на планинарите ще са Кабинков лифт Симеоново, както и лифтовете „Витошко Лале“ 1 и „Витошко Лале“ 2.


Вижте още:

Още фотографии от Черни връх и планината - в нашата галерия под публикацията. 

Снимки: Красимир Мартинов, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38