Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаврил Кръстевич осигурява мирното Съединение на България

4
Снимка: архив

В деня на Съединението, когато в цяла България се честват 138 години от обединяването на част от разпокъсаните след Освобождението (1878 г.) български територии, разговаряме с университетския преподавател проф. Вера Бонева за големия български възрожденец Гаврил Кръстевич. По волята на историческата случайност, а според Хегел случайността винаги е проявление на необходимостта, водещият деятел на българските църковни борби, създателят на Българската екзархия Гаврил Кръстевич през съдбоносната 1885 г. е начело на автономната област Източна Румелия и дава своя важен принос за мирното и успешно извършване на акта от 6-ти септември и съединението с Княжество България.

„Той е определен за главен управител през май 1884 г., когато свършва мандатът на предходния главен управител. Александър или Алеко, както е известен сред българите Богориди, не успява в достатъчна степен да спечели доверието и на сюзерена – Османската империя, и най-вече на Великите сили, покровителстващи това крехко равновесие в автономната област, по-специално на Русия. Тя се опасява от просъединистките настроения и от официални действия на част от политическите среди в княжеството, и в Румелия. По тази причина търси някаква промяна в по-умерения, доказал своя административен опит и умения да работи много вещо в сложни ситуации, Гаврил Кръстевич. Затова, с официалната санкция на султана, с подкрепата на руската администрация, на руската дипломация и на западните дипломати, представители на Великите сили - гаранти на спазването на нормите на Берлинския договор, Гаврил Кръстевич става главен управител.”

Проф. Вера Бонева

Кръстевич е бил главен секретар на предишния управител Алеко Богориди паша и за разлика от него говори български език. Поддържа контакти с основните представители на политическите сили. Още като директор на вътрешните работи, после и като управител, Кръстевич не пречи на съединисткото движение. Но като назначен от султана, разбираемо не може да подпомага съединистките комитети. Заради умерената си позиция, той жестоко е критикуван от съединистите. Техният водач Захари Стоянов, злоупотребявайки с argumentum ad hominem, го нарича с грозното прозвище „треперко паша”.

„Когато става ясно, че нещата отиват към осъществяването на съединистката акция, той организира събирането на директорите в своята резиденция – продължава проф. Бонева. – Константин Величков предлага самата администрация да провъзгласи Съединението. Кръстевич отказва. Но отказва и военна подкрепа, която му е предложена първоначално от страна на руския военен представител. Подготвена е една телеграма, която е задължителна в такъв случай, заради размириците, които са започнали още на 2 септември, до турското правителство, с искане да вкара войски в Източна Румелия. Това е задължително действие, което трябва да извърши главният управител. Телеграмата е написана. Той формално я дава на своя слуга, да я занесе на пощата. Когато се разотиват министрите, Кръстевич извиква слугата, прибира телеграмата и не я пуска. Така че лично с това двойнствено действие предотвратява навлизането на турските войски в автономната област.“

През далечната 1885 г., 6 септември е бил петък, а на 8 септември е била сватбата на един от директорите-министри в източнорумелийското правителство – Михал Маджаров. За да ги предпази от предстоящата суматоха, на същото съвещание от 5 септември Кръстевич казва – „Заминавайте на сватба всички, аз оставам тука, ще се оправям”. Така от Пловдив са отстранени част от опозиционните дейци и колебаещите се, които са предлагали правителството да се държи доста по-консервативно и протурски. В деня на Съединението, Кръстевич е арестуван. Рано сутринта неоправдано и унизително е разкарван по улиците на румелийската столица с файтон. До него изпъчена, с гола сабя, застрашително и за присмех на гражданството позирала Недялка Шилева, което изключително огорчило стария български възрожденец.

„Остава единствено с лошо чувство за начина, по който е прогонен буквално от Пловдив – продължава разказа си проф. Бонева. – Ние знаем неговата знаменита фраза „и аз съм българин, и аз нямам нищо против да се извърши това съединение”. Българското общество впрочем го почита. Когато телеграмата за смъртта му пристига в Народното събрание, на 16 ноември 1898 г., всички депутати стават. Има едноминутно мълчание. Доста некролози има и един от тях е написан от Иван Вазов, който изрича знаменита фраза за Гаврил Кръстевич – „истинската заслуга е скромна и достойна”. С това завършва Вазов своето мемориално слово за Кръстевич.”

В края на разговора ни, изследователката подчертава, че Кръстевич е роден в Котел, заедно с големия революционер Георги С. Раковски. Двамата учат при големия възрожденски даскал Райно Попович. Житейските пътища ги разделят. Единият става лидер на революционерите в българското национално-освободително движение. Докато Кръстевич е еволюционист, който достига най-високите юридически длъжности в Османската империя и непрекъснато се опитва да прокара българския национален интерес при всяка отдадена му възможност в имперската и международната система.

„Историята не е безпристрастна, с истинен наратив. Историята е повлияна от хората, които я съставят и трябва да кажем, че по-умереният, по-скромният, по-сдържаният, обърнатият към себе си Кръстевич обективно и субективно няма шанса да получи това историческо признание, което получава неговият личен приятел и съученик Георги Стойков Раковски. Това е историята и не бива да ѝ се сърдим”, заключава проф. Вера Бонева.

Вижте още:

Снимки: архив, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10