Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Иван Шишиев: Времето е най-трудно уловимият детайл в една снимка

10
Снимка: личен архив

Като град с над 8000 години история, София остава неразгадана, дори и за потомствени столичани от няколко поколения. "Времето в София тече по свои собствени правила и за да го уловиш истински във фотография, трябва ги познаваш", отбелязва фотографът Иван Шишиев, автор на новия изящен албум "Етюд-и-те на София: 24 часа в града"


С него разговаряме за красотата на нашия град, криеща се дори в детайлите от ежедневието ни, която често приемаме по-скоро като даденост, отколкото като богатство. И ако си представим София като жена, която има своето красиво, но и грозно лице можем да се доближим до същността ѝ:

"Красивото лице на София е планината Витоша, защото тя почти не се е променила. Градът е изключителен заради своята зеленина. Всеки път си мисля, че София е зеленоока, с леко прегърбен нос, с кестенява коса, а в нея има доза балканска красота – разказва в интервю за Радио България фотографът Иван Шишиев. – Грозната ѝ страна ни води в някои неприветливи квартали. Те са част от града и няма как да ги избегнем, но ако се вложат пари и се оправят, части от тези квартали могат да се превърнат в нещо доста стилно. София може да вземе пример от някои градове в Европа, а дори и на Балканите, където общините помагат на добросъвестните собственици да поддържат сградите, в които живеят и глобява онези, които не желаят. Ние всички живеем в този град заедно и не може някой друг да ти е виновен за това, че твоята фасада не е оправена и пред входа ти не е измито."


Макар да се стреми да показва и говори за красивата страна на столицата, Иван познава и нейните недотам привлекателни части, както и с множеството ѝ проблеми, които няма как да изчезнат с магическа пръчица:

"На едно място в книгата написах, че София е град на несбъднали се сгради и сбъднали се ремонти. Говорим обаче за едни 70-80 години назад, в които градът е бил мачкан, докато в днешно време подобрението спрямо преди, е видимо. Давам пример с Женския пазар. Ако се върнем назад до 20-те години на миналия век, той е бил търговско средище. Изведнъж чифликчиите, които идват там, за да си продават стоката, решават да си купят място, на което да построят сграда, където да я продават, но и да живеят. След 1944 година обаче там идват хора, които заживяват за по няколко години на квартира. Фактът, че са тук за малко ги кара да не ремонтират нищо по апартамента и сградата, тъй като не виждат смисъл. И така през следващите 50 години, времето оставя своята видима диря в този район. В момента обаче мнозина са избрали да са отново под наем там, но се стараят да променят средата, в която се намират. Ние сме изключително мнителни, когато дойде някой чужденец, особено от Изток, но някои от тях оправиха неща, които ние не можахме в продължение на 80 години".


Освен с прекрасните си снимки, някои от които правени специално за албума, "Етюд-и-те на София: 24 часа в града" се отличава от останалите издания и с предговор, написан от българския писател, спечелил международната литературна награда "Букър" – Георги Господинов:

"С Георги се познаваме от няколко години и говорихме за този предговор доста преди наградата "Букър" – казва Иван. – Предговорът е доста малък и много специфичен. Разказва за неговите времеубежища и времепространства в града и представя София като пълна с много елементи, малки детайли и малки истории, които правят този град това, което е".

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35