Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически и църковни интереси стоят зад казуса с Руската църква в София

Български свещеници ще се грижат и служат в храма "Свети Николай Мирликийски" в София

Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица свещеници от Руската църква в София бяха помолени да напуснат страната, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за архимандрит Васиан, протойерей Евгений и още един служител на храма.

"Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България", посочи по този повод военният министър Тодор Тагарев, уточнявайки че службите ни разполагат с достатъчно убедителна информация, че тримата служат на геополитическите интереси на Москва.

Впоследствие посолството на Русия оповести, че църквата ще прекрати дейността си и по-нататъшната й съдба ще бъде решена от Руската православна църква. Това предизвика обществена реакция в защита на храма, както и специална  позиция на русенския митрополит Наум, според когото: "Руската църква "Св. Николай" е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на Руската православна църква." 


Не закъсня и реакцията от страна на Българската православна църква – със своя заповед от 25 септември Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм "Св Николай Мирликийски", лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения.

"Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа" – се казва в позиция на Светия синод на Българската православна църква. В нея се уточнява още, че "действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони".

Главата на Българската православна църква със свое нарочно писмо е информирал за предприетите действия патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Случилото се с Руската църква в София е следствие от войната, която не е само на територията на Украйна, а е глобален конфликт между Запада и Изтока – отбеляза пред БНР проф. Иво Христов:

Проф. Иво Христов
"За съжаление по време на война, всичко става жертва на основната цел. Войната е черно-бяла и в нея се действа на принципа „и все пак Картаген трябва да бъде разрушен“. В случая нюансите, полутоновете, истината и лъжата нямат никакво значение, важното е постигането на целта с всички средства без компромиси и морални скрупули.“

Що се отнася до позицията, която заема България в политическия театър, Христов е категоричен, че политическата класа в страната ни няма гръбнак да отстоява собствено мнение.

От своя страна, социологът Андрей Райчев смята, че случващото се е част от един дългосрочен спор в православната църква:

Андрей Райчев
"Отнася се до Папата. В полюса на този спор са Вселенският партриарх и Руският патриарх – да се сближава ли православната църква с католическата, каквото е настояването на Вселенската патриаршия, или да се раздалечава, както Москва винаги е искала. В този спор Българската православна църква е на страната на Москва. Нашата църква въобще не се обади по въпроса.  В рамките му има и един дребен детайл, който много ни засяга – отделна ли е Македонската църква. Промосковската позиция твърди, че Българската църква е майка на Македонската. Другата е по-хлабава по въпроса. Местната Руска църква е спомагала за тази позиция, което не се е харесало на македонците и затова са нарекли свещениците шпиони."

От идването на архимандрит Васиан Змеев през 2018 година българо-македонските църковни отношения започнаха да навлизат в тотален ступор, отбеляза журналистът Горан Благоев и допълни:

Горан Благоев
"Имайте предвид, че нашите служби ежедневно подават доклади до представителите на трите власти в страната – до президента, до министър-председателя и до председателя на Народното събрание. Това означава, че ако има нещо написано и тази информация е неглижирана, то не бива да виним ДАНС, тъй като, съгласете се, че няма как за 6 дни след изгонването на Васиан Змеев от Северна Македония, ДАНС да събере толкова информация, която да е повод да бъде изгонен и от България."

Според Благоев Руската патриаршия ще се опита да неглижира случая – "Имам неприятно предчувствие, че може Васиан Змеев да се върне на бял кон. При смяна на политическата власт нещата могат да се обърнат" – заяви той в интервю за БНР.

"Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини" – така обобщи казуса архимандрит Никанор от Църногорския манастир. В интервю за БНР той припомни:

Архимандрит Никанор
"Всички храмове на територията на град София, на Кюстендилска, Пернишка, Софийска област са в каноничната юрисдикция на българския патриарх Неофит. Той е единственият, който може административно да назначава свещенослужители. Това е от канонична гледна точка. Храмовете обаче може да принадлежат на БПЦ, може да са ведомствени, могат да бъдат и частни."

Архимандритът не се нае да прогнозира кога дверите на храма ще бъдат отворени отново, но, по мнението му, "Руската православна църква няма интерес за се закрива това нейно представителство в София. Би трябвало руската Църква да прати човек. Дали българската държава ще го приеме, бъдещето ще покаже".

Съставил: Йоан Колев (по интервюта на Веселина Миланова и Петър Волгин и Добринка Добрева от БНР-„Хоризонт“) 

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова - БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30