Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московската патриаршия ще изпрати нови емисари в руското подворие в София

Руската църква Св. Николай
Снимка: Ани Петрова

Скоро Московската патриаршия ще назначи нов настоятел на руската църква в София на мястото на експулсирания от страната архимандрит Васиян. Това гласи отговорът на писмото, което българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до руския патриарх Кирил. 

В отговора патриарх Кирил класифицира действията на българските власти по депортирането на обвинени в шпионаж служители на руското подворие в София като „неприятелски и несправедлив акт“. В писмото той изразява съчувствие към жителите на София, които не могат да посещават Руската църква и да се молят на гроба на Свети Серафим, който е погребан там. 

Патриарх Кирил отправя молба да се окаже съдействие на новия предстоятел на Подворието при пристигането му в София. 

В заключение руският патриарх Кирил изразява увереност, че “политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят на разрушат вековните връзки на любов и братство во Христа, които лежат в основата на сътрудничеството между Руската и Българската църкви". 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30