Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Странджанска гайдуница" за втори път в нестинарското с. Костѝ

На 7 октомври е второто издание на гайдарското надсвирване „Странджанска гайдуница*“. Събитието се провежда в с. Костѝ – община Царево. Нека припомним, че Кости е едно от малкото "нестинарски" села у нас, в които тайнственият обичай е съществувал в автентичния си вид до средата на ХХ век. След десетилетия прекъсване на тази практика, наследниците на някогашните нестинари започват постепенно да възстановяват обичая.

Известно е, че един от обредните инструменти при нестинарството е именно гайдата. Затова нито мястото, нито изборът на този инструмент като основен в надсвирването са случайни. Участници в конкурсната програма тази година ще бъдат изпълнители на гайда от цялата страната и чужбина.


"С това събитие целим да насърчим популяризирането на странджанската инструментална музика и любовта към гайдарското изкуство. Също така, имаме заявки за участие от Гърция и Сърбия", казва Георги Илиев, председател на Тракийски културен клуб "Св. Св. Константин и Елена" – гр. Царево. Клубът е основен организатор на този колоритен празник, подкрепен от Национален фонд "Култура", община Царево, кметството на с. Кости и много спонсори, които милеят за местните традиции.

*Гайдуница е дървена тръба, която е основна част на гайдата и служи за възпроизвеждане на тоновете. Това е по-късата тръба, по-дългата се нарича ручило и издава един основен тон.

Снимки: предоставени от организаторите


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05