Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново образователно-културно средище ще запознава с еврейските традиции и общност

Комплексът се очаква да отвори врати през 2025 година

16
Снимка: ИПА Архитекти

„На място, в което няма хора, бъди човек“ – гласи мъдрост, свързана с еврейската култура и общностна същност. Няма точна статистика колко са евреите в България, но според организацията им „Шалом“ общността им наброява близо 6 хиляди души. В центъра на столицата ни се намира красивата Софийска синагога. В по-новата ни история – през 1991 г. са създадени условия за изучаване на иврит в софийското 134 СУ „Димчо Дебелянов“, първоначално като свободноизбираем предмет, а няколко години по-късно е утвърден учебен план, според който всички деца в него от първи клас изучават като първи чужд език иврит. През 2019 година отваря врати и еврейско училище в София, което се помещава в сграда под наем. Представителите на тази общност разполагат също с културен дом и други имоти, разпръснати из града, което създава трудности при организирането на различни културни прояви.

Затова в момента се работи по създаването на ново културно-образователно средище, което да приюти училището и да фокусира дейностите, свързани с обучението и съхраняването на еврейската култура в България.

Всички пространства в сградата, която ще отвори врати през 2025 година, са проектирани така, че да бъдат максимално удобни, многофункционални и отворени към хората, които ще ги използват.

„За нас интериорът е единна част от образователния процес. Не ни се искаше да създаваме сграда, в която на всяка стена пише „Не пипай“. Ние очакваме, че обитателите ѝ ще са основна част от досъздателите на интериора и се надявам да успеем да постигнем това“ – обясни в интервю за Радио България изпълнителният директор на „Шалом“ Юлия Дандолова.

Културно-образователният комплекс, в който ще се обучават над 600 деца от 1 до 18-годинишна възраст, в предвидените за целта детска градина и училище, ще бъде разположен на територията на стария еврейски квартал в столицата. Достъпът до него ще е напълно свободен, без значение от религията и разбиранията на онези, които желаят да го посетят.

Една от причините за неговото изграждане, по думите на Юлия Данодолова е, за да „възстановят едно малко късче от еврейското образование, провеждано у нас преди Втората световна война“:

„Голяма част от еврейските училища в България след края на Втората световна война са били закрити, тъй като 90% от еврейското население заминава да живее в Израел – припомня тя. – У нас от 50 000, остават да живеят едва 5-6000. С промяната на строя след войната, частната собственост е национализирана, което се случва и с еврейските имоти, а еврейските училища спират да работят, защото това не се толерира от тогавашната власт.“

Еврейската общност създава този център и с цел „отварянето си“ към всички граждани на София:

„Много е важно да кажем, че еврейската общност създава този център, който не бихме искали да изолираме и превръщаме в такъв само за тази общност – обяснява Дандолова. – Тя винаги е била добре интегрирана в българското общество и не сме се чувствали по никакъв начин разделени. Затова правим и двуетажна библиотека, която да бъде своеобразно средище за култура и знания не само за членове на общността, но и за град София изобщо. Искаме да покажем, че една образователна институция може да служи като дом за много хора, извън учениците и учителите.“

Освен училище, библиотека, културен център и административен отдел с офиси на организация „Шалом“, в новата сграда ще се помещава и детска градина. Тя ще работи по метод, подобен на Монтесори, поясниха пред Радио България архитектите Виолетка Славова и Мария Стайнова.

"Изключително важно за този метод е децата да имат място, на което да са заедно. Това беше едно от изискванията и на еврейската общност, заради желанието им да възпитават свързаност между поколенията. За тях беше много важно също да има по два чифта маси – маси за хранене, и такива за работа, където децата и да учат."

Известно е, че в детските градини има сериозен проблем с неефективното използване на твърде големи пространства, като мястото за сън. Затова при проектирането е намерено интересно решение: "В частта от деня, когато децата играят помещенията за сън стоят празни, затова в детската градина успяхме да предложим да има легла, които могат да се скрият в нещо като подиуми и да се използват като катерушки" – обясняват архитектите на проекта и насочват вниманието ни към друг важен за евреите момент от общуването помежду им:

"Освен на книгите, евреите изключително много държат и на храненето, защото то ги обединява – допълва арх. Мария Стайнова. - Успяхме да направим директната връзка между детската градина и столовата в училището, която разполага и с учебна кухня. Така освен учениците, които ще могат да готвят, там ще могат да бъдат и по-малките деца, заедно с възрастните, които ще им показват как да приготвят различни гозби."

Макар да е изключително предизвикателство, проектът за създаването на еврейския общностен център е свързан и с куп позитивни емоции както за архитектите, така и за неговите възложители. Лети и Мария нямат търпение да видят сградата готова да приема и сплотява хората:

"Вече има немалко примери за нови училища и детски градини, но в случая към тях има библиотека, STEM-център, културен дом, зала за събития и спорт и всичко това е обвързано както пространствено, така и смислово. По време на първата копка имаше невероятна енергия и си личеше, че хората наистина нямат търпение. Истинско постижение е, че отношението към все още непостроена сграда от страна на общността е такова, сякаш те вече я обитават и се възползват от всичките ѝ възможности" – не скрива вълнението си Виолетка Славова.

Надеждата им е ефектът на сградата върху останалите обекти с образователна насоченост в София да бъде голям и да проправи път към към тяхната трансформация.

"Връщайки се назад ние сме изключително щастливи и, че от „Шалом“ осъзнаха необходимостта да извървим този път заедно" - споделят в заключение архитектите.

Снимки: ИПА Архитекти, Лусио Архитекти, 5А Архитекти



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35