Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петковден е - почитаме една от най-обичаните светици в православния свят

Снимка: БГНЕС

На 14 октомври Православната ни църква почитаСвета Параскева, наричана още Света Петка Търновска. В гръцкия език името Параскева, означава петък - денят на кръстната смърт на Спасителя. 

Иконата на Света Петка изобразява млада хубава жена в монахински или царски одежди, с кръст в лявата ръка, а дясната поставена на гърдите. Обикновено иконата е в цял ръст, понякога до нея се изобразяват и св. Неделя или св. Анастасия Търновска. Едно от най-известните жития за нея написва Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Света Петка е родена в Епиват /земите на днешна Тракия/, с родители от български произход. След смъртта им, тя раздала имуществото си на нуждаещите се и се заселила до усамотения храм "Покров Богородичен", а по-късно отишла да се преклони пред гроба Господен в Палестина и се заселила в Йорданската пустиня. Малко преди смъртта си, достигнала вече старост, се завърнала в родния си град Епиват. През 1238 година, мощите й биват донесени във Търново по нареждане на българския владетел Цар Иван Асен. След 1393-та, когато българската столицата пада под османско владичество, мощите на светицата биват пренасяни последователно във Видин, Белград(Сърбия),Цариграт (Турция). През 1641 г. те били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния), където привличат поклонници от цял свят. Тленните останки на светицата извършили много чудеса в посмъртните й скитания, а св. Петка е считана за покровителка на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните.

В българския народен календар Петковден бележи края на активния стопански цикъл. Месят се обредни хлябове, а празничната трапеза включва също овче месо, курбан чорба, яхния с праз и сарми.

Вижте също: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30