Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските шевици като вдъхновение в съвременния бит

22
Снимка: FB / Любими от Мими

Българската шевица вдъхновява от векове. Многообразието на елементите ѝ е израз на богатата душевност и художествените заложби на българката и олицетворява постоянния стремеж към красота. Вече пет години Мария Гергова влага вдъхновение, талант и позитивна енергия в опит да пренесе шевиците в съвременния ни бит, изобразявайки ги върху стъклени съдове. И успява – радва мнозина, създавайки уникални предмети от стъкло.

Мария Гергова
Първия импулс получава от друга талантлива българка, която бродира шевици върху плетени маншети. Това кара Мария да се замисли – как да направи така, че елементите от шевицата да присъстват постоянно в ежедневието ни. Купува си книги с автентични мотиви, членува в няколко специализирани фейсбук групи и така успява постоянно да обогатява елементите, които пресъздава върху стъклото:

"Колкото са по-непопулярни, толкова е по-голям гъделът да ги пресъздам, защото са и по-различни, по-колоритни – нещо, което мен много ме удовлетворява след това, като видя как се получава върху стъклото. Популярните шевици в днешно време са навсякъде – върху различни неща ги пресъздават хората, не само върху дрехи. Аз държа това, което правя да остане във времето, затова и по-редките мотиви са ми по-ценни" – разказва Мария, която превръща хобито си в професия. Сама изобретява и трудоемката техника за рисуване върху стъкло:


"Обемната точка боя беше нещото, което измислих да изглежда реалистично за шевица. Не съм заимствала отникъде, мога спокойно да кажа, че си е моето нещо. Изработката на една чаша има 13 етапа от тонирането на стъклото, до завършека на дантелите, които са ми слабост и навлязоха във времето при самото изпипване на съда докрай."

Работата е пипкава – украсата на един сервиз за вино например, отнема повече от месец. Но пък удовлетворението е голямо, особено когато успява да запечата върху стъклото старинен модел на шевица, предаван от поколение на поколение в някой български род.

Капанска шевица върху буркан за сладки
"Като започнах преди 5 години, русенските шевици ми бяха много въздействащи. Сега, честно казано, пресътворявам много софийски, ямболски, елховски мотиви, а също – добруджански, самоковски. Но русенските си останаха в сърцето ми. Случвало се е да претворявам и мотиви, които са предавани в семейство дълги години – правила съм за сватба един мотив, който е предаван от баба на внучка, като това лично мен много ме беше трогнало преди време" – казва приложничката, а хората, които са се доверили на таланта ѝ, неизменно се завръщат – с поръчка, но за друг красив повод. Това ѝ дава стимул да влага душа в работата си:

"Самата енергия, която имат шевиците повече от 5 години не ме пуска и това е прекрасен заряд не само за душата ми. Да виждам, че се цени това, което правя, че остава във времето."


Вижте също:

Интервю: Мина Денева от БНР-Шумен

Текст:  Елена Каркаланова

Снимки: Facebook / Любими от Мими


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

Изложба разказва за култа към бога-слънце и богинята-майка по нашите земи

Гостуващата изложба “Богове, символи и древни знаци” от Регионален исторически музей –  Враца ще бъде открита на 11 май от 11 часа в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при..

публикувано на 11.05.24 в 06:15

Обичай за призоваване за дъжд ще представят в Етнографския музей в Бургас

Етнографският музей в Бургас ще почете Свети Никола Летни на 9 май 2024 г. от 11:00 ч. Жените самодейки от Фолклорна група „Тронки“ в село Момина църква, община Средец, ще ще изпълнят "Пеперуга" и "Герман" за дъжд и плодородие така, както се..

публикувано на 07.05.24 в 21:40