Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дни с традициите на бесарабските българи в София

2
Снимка: ДАБЧ

Празник на бесарабските българи ще се състои на 21 и 22 октомври пред Националния дворец на културата в София. Събитието е част от програмата за честване на Деня на бесарабските българи - 29 октомври. Той е свързан с датата на освещаването на храма „Св. Преображение Господне“, който бесарабските българи в Болград построяват в знак на признателност, че, след преселението си в района на днешна Украйна, са получили шанс да живеят свободно и достойно. Сто години по-късно в България вече има голяма общност бесарабски българи, участващи активно в изграждането на страната ни и от тях произтича инициативата да има такъв ден, който да укрепва връзката между българите в страната ни и сънародниците в бесарабския регион, обхващащ територии от Молдова и Украйна. Традиционният концерт, подготвян по този повод от Дружество “Родолюбец“ и тази година ще се състои на 29 октомври, но седмица преди това Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) организира фестивал, в който ще бъдат представени традициите, съхранени от бесарабските българи.

Райна Манджукова с Георги Барбаров, п-л на Българската община в Р.Молдова

„Ще бъде интересно, ще бъде забавно, ще бъде вкусно - очакваме ви!“- казва изпълнителният директор на Агенцията Райна Манджукова пред Радио България и припомня:

„Агенцията за българите в чужбина миналата година стартира тази инициатива за организирането на събитие, което да не събира само съмишленици, познаващи бесарабските българи, а да бъде по-отворено към хората. 2022 година направихме за първи път този фестивал на площада, който организираме и сега. Освен това ще има представяне на книги, на Алманаха на Дружество „Родолюбец“, но най-голямото събитие ще бъде на 21 и 22 октомври пред НДК, тъй като Денят на бесарабските българи съвпада с деня на местните избори. За сметка на това празникът ще бъде двудневен и ще можем да представим и кухня, и носии, и богата концертна програма – предвидили сме забавления за малки и големи.“

Ще бъдем свидетели на ревю на народни носии от различни региони в България, представени от бесарабската българка Оксана Желяпова, носител на титлата „Мисис България Юнивърс 2022“. Ще опитаме бесарабско вино и различни български традиционни ястия от общностите ни в чужбина, ще се насладим на богата музикална програма.

И макар в контекста на празника да не е най-подходящият момент да говорим за проблеми, има един нерешен въпрос, касаещ бежанците от Украйна с български паспорти, посочи пред Радио България Райна Манджукова.

„Когато започнаха да идват бежанци от Украйна, подобно на всички европейски страни България се включи в рамковата програма за закрила, започна да издава удостоверения за временна закрила, които дават едни или други предимства, включително и право на подслон. Само че, за разлика от другите европейски страни, при нас влязоха и хора от Украйна с български паспорти – хора, които в последните 20 години са се възползвали от правото си да придобият българско гражданство на основание българския си произход, но не са се преселили в България. И сега, бягайки от войната, най-естественото е да дойдат тук, но се оказва, че тъй като имат български паспорт не могат да се възползват от предимствата на временната закрила. Това е големият проблем, който поставяме вече повече от една година. Много правителства се смениха за този период, но се надявам, че сегашното ще разгледа този въпрос отново и ще можем да бъдем полезни на онези наши сънародници от Украйна, които вече имат български паспорти.“

Проблемът засяга не повече от 100-тина души, които са преценили, че искат да живеят в България, но не могат да се възползват от правото на настаняване, каквото имат останалите бежанци от Украйна. По думите на Манджукова, въпреки войната, българите от Украйна продължават да бъдат все толкова привързани към България, като в същото време остават и лоялни граждани на държавата Украйна.

„Но не трябва да забравяме, че бесарабските българи не са само в Украйна, но и в Молдова. Идеята на този празник е включително и в това - бесарабските българи от Украйна, бесарабските българи от Молдова и българите от България да се съберем на едно място и да прекараме два дни заедно – да сключим нови приятелства, контакти и да си припомним това, което е било написано още 1838 г в брой единствен на в. „Българска Бесарабия“, че бесарабските българи са плът от плътта и кръв от кръвта на България. Изключително погрешна е лансираната тук теза: „да си ги приберем в България“. Българите в чужбина, и в частност бесарабските българи, могат и са полезни на България там, където се намират. Те не непременно трябва да идват в България, за да бъдат част от нея“- категорична е Райна Манджукова, изпълнителен директор на ИАБЧ.

Снимки: ДАБЧ, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България - на фестивал на културното многообразие в Сарагоса

България беше достойно представена на традиционния празник на културното многообразие "Zaragoza Diversa", провел се на площада пред внушителната катедрала „Пилар“ в испанския град Сарагоса на 18 и 19 май. В него традиционно се включват представители..

публикувано на 20.05.24 в 19:18

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04