Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се "гмурнеш" в неизвестното – тайните пътувания до непознати места в България

Снимка: bronco.bg

Туризмът в България има нужда от освежаване, защото хората вече търсят нови преживявания, смята Габриела Терзиева. Тя е експерт по история на арабското изкуство, но е и запален пътешественик. Решава да се захване с нещо ново и необичайно – организиране на тайни пътувания до красиви и неизвестни места в България. Габриела разработва няколко маршрута за тайни дестинации, които предлагат досег с природата и историята. Това са локации, за които шансът клиентите да имат предварителна информация, е минимален. "Имаме местенца на морето, в планината, имаме бутикови винарни, даже въведохме и две градски дестинации, които са много хубави" – казва Габриела пред Програма "Христо Ботев" на БНР, и добавя:

"Идеята е да подпомогнем по-слабо развитите региони на България. Повечето дестинации се намират в не толкова известни и забравени селца и благодарение на нашите тайни пътувания, местното население получава работа. По този начин ги подкрепяме. Българското село винаги е било голяма страст за мен. Обожавам го, обожавам да пътувам из България и смятам, че красотата на страната ни се крие именно в тези места, а не толкова в популярните туристически дестинации. Смятам, че България има много повече какво да покаже от това, което показва сега и не само на българите, но и на чуждестранните туристи. Затова създадохме този иновативен начин на пътуване, с който да предизвикаме човек да излезе от границите на комфортното, т.е. той няма да знае къде отива до последно."

Габриела и нейният екип предлагат непопулярни места за настаняване, чийто стопани не желаят да ги рекламират и не използват масовите платформи за резервации.

"В момента имаме 17 тайни локации в България. И вие имате възможност предварително да погледнете по 2-3 снимчици на всяка от тях и да прочетете кратко текстче за тях, все пак трябва да ориентираме нашите клиенти в насоката и в тематиката на даденото място, тъй като имаме местенца на морето, в планината. Предлагаме различни теми и искаме да дадем опция човек да избере най-подходящата спрямо интересите си" – казва Габриела.

Тайните пътешествия обикновено се осъществяват през уикендите. Няколко дни преди това, получавате два плика. В първия откривате обща информация за климата, какви дрехи да носите, за храната, колко време ще ви отнеме пътуването и пр.


"Да кажем, че пътувате утре. Качвате се във вашия автомобил и тогава отваряте плик номер 2, в който сме дали инструкции за достигане до тайната локация под формата на стъпки. Примерно: "Карайте в посока Пловдив, после завийте в посока Асеновград" и т.н. Така, лека полека достигате това място. Целта ни е да ви изненадаме с цялото пътешествие. Даваме различни идеи по пътя къде да хапнете нещо вкусно и направено от местна баба и т.н. Искаме да преживеете нещо, което да ви върне към собствения ви корен и да го опознаете по-добре" - разказва Габриела Терзиева.

Специално внимание в тайните места за настаняване е отредено на интериора и автентичната обстановка, където всеки детайл е изпипан. Набляга се и на вкусната домашна храна на основата на екологично чисти продукти, научаваме от Габриела Терзиева. Интерес към тези пътувания проявяват предимно млади хора между 20-35 години, както и семействата с малки деца.

Вижте още:

Текст: Венета Николова (по интервюта на Мария Мира Христова и Росица Александрова от БНР-"Христо Ботев")

Снимки: bronco.bg, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38