Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да обиколиш Средиземноморието на две колела

Венцислав Илиев тръгна отново на пътешествие из Европа

Снимка: личен архив

Опознаването на света около нас, посредством личен досег, представлява най-ценното знание и пълнокръвно усещане от живота, а прекият път до тях са пътешествията. В това е убеден и Венцислав Илиев от Шумен. 38-годишният българин от години обикаля из земното кълбо, оборудван само с колело, една раница, фотоапарат и голям ентусиазъм. Всяко място, природна спирка и хора, до които се докосва по време на дългите си преходи, той запечатва в снимки и разкази, за да ги сподели с последователите си в социалните мрежи. А след приключване на поредната глава от житейската му история прави и професионални изложби с визуалните си спомени.

В биографията си на пътешественик Венци вече успя да премине пеша стотиците километри по поклонническия път на Свети Яков, с велосипед "покори“ няколко пъти Европа, направи преход до Мароко, а преди близо десет години стигна на две колела и до Северния полярен кръг. В началото на тази есен той отново тръгна на път.

"Този път съвсем инстинктивно реших да покарам колело и да обиколя част от Средиземноморието – Сицилия, Корсика, Сардиния, и част от Гърция, откъдето досега не съм минавал.

Това пътешествие е първото, което няма начало, няма край и няма планирана продължителност и очаквани преодолени километри“ – казва Венцислав Илев пред колегата ни Здравка Русева от БНР- Шумен.

Българинът вече преминава през първата част от новия си маршрут в съседна Гърция. Целта му е да кара, да даде възможност на съзнанието си да почине от сивото ежедневие и, както винаги, да заснеме и запише интересни градски и природни звуци и пейзажи. Защото освен запален пътешественик Венци определя себе си и като природолюбител.

На велосипеда има багажници за всичко – палатката, багажа и фототехниката. За да може да зарежда техниката си той е поставил слънчеви панели на велосипеда си. Казва, че трудностите по пътя бори с интуиция.

"Повечето трудности са свързани с намирането на вода. Големите изкачвания по планините са най-голямата (физическа) трудност, но я преодолявам. В Гърция, доколкото се информирах, няма велосипедни пътища. Хубавото е, че са изградили главния път Е 90, който е много удобен за каране с велосипед, като има около половин метър във всяка от лентите оставен за ползване от колоездачи“ – обяснява Венци. И все пак уточнява, че на пътищата на Балканския полуостров винаги трябва да имаш едно наум и да си особено внимателен.

Няколко дни след началото на средиземноморското си приключение българинът признава, че вече е запленен от гледката на Кавала, "спускаща" се в Егейско море. Сравнява видяното с пасторални картини от Френската и Италианската Ривиера на Алпите, които се спускат към Средиземно море. "Има същите изкачвания, спускания, завои. Разликата е, че тук пътят е по-широк от техните" – признава с усмивка пътешественикът. За да се убедим лично и това пътешествие ще бъде документирано, описано и качено за съпреживяване от Венци в социалните мрежи. И така с  раница на гърба и кормило напред българинът потегля към следващата си спирка с единствената мотивация – да усети щастието и свободата на две колела.

"Много по-щастлив съм на път, отколкото в града. Чувствам се по-пълноценен, по-здрав и това ме мотивира да тръгна на настоящето есенно-зимно пътешествие" – казва Венцислав и продължава с вятъра.

Текст Весела Кръстева (по интервю на Здравка Русева от БНР- Шумен)

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35