Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смяна в управлението на два от трите най-големи града в България

Държавната и морската столица ще имат кмет от ПП-ДБ, Пловдив остава за ГЕРБ

Новите кметове на София и Варна – Васил Терзиев и Благомир Коцев
Снимка: БТА

ГЕРБ изгуби господството в два от трите най-големи града и предаде властта на съучастника си в държавното управление, но опонент на местния вот "Продължаваме промяната – Демократична България". В София и Варна избирателите окончателно детронираха партията на Бойко Борисов, докато пловдивчани й дадоха четвърти пореден кметски мандат.

След 18-годишна доминация на ГЕРБ начело на столицата ще застане личност от друга политическа сила.

Вторият тур на вота в София обаче приключва с "фотофиниш" – по-малко от 2 процента, или малко над 5000 гласа, делят двамата опоненти за кметския стол на близо двумилионния град – кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев и подкрепената от "БСП за България" Ваня Григорова. При обработени 100% протоколи на Секционните избирателни комисии в София, Централната избирателна комисия обяви, че Васил Терзиев е избран за кмет с гласовете на 175 044 столичани. 

Новият столичен кмет с управленски опит в технологичния сектор заложи на прагматична кампания, в която посочи решения на дълго отлагани проблеми, участва в множество срещи и не отказа да дебатира с опоненти. Синдикалният активист Ваня Григорова пък постави в центъра "малкия човек", заигравайки се с популистки послания от друго време като национализация, преустановяване на концесиите и на приватизацията на общинска собственост, централизиране на бюджета.

Васил Терзиев
Искам да благодаря на всички софиянци, които излязоха да гласуват, на всички, които подкрепиха мен и нашите кандидати за районни кметове – заяви в лаконичен коментар Васил Терзиев. – Искам да благодаря и на хората в Секционните избирателни комисии, чиято работа тепърва започва, за да опазят вота."

Заради малката разлика в подкрепата от левицата не изключват възможността от съдебно оспорване на балотажа в София.

Предизборният щаб на Ваня Григорова снощи изрази увереност, че ще има повод за празнуване.

Ваня Григорова
"Ние вдъхнахме на гражданите надежда и им предложихме път към свобода с номер 86 – каза Ваня Григорова. – Гласовете за нас бяха подадени с надежда, а не с отвращение – ако трябва да цитирам един от лидерите на сглобката. И въпреки всичко това, въпреки проблемите, които видяхме през изборния ден, въпреки омаскаряването, ние оставаме с надежда. Смятаме, че тя е жива и че свободата е на една ръка разстояние."

Разширяване на кръга от хора, които да вземат решенията в полза на града, качествено строителство и край на "ремонт на ремонта", по-добра бизнес среда и повече инвестиции, нови паркове и детски градини, бърз градски транспорт, борба с корупцията – това са част от обещанията на Васил Терзиев – бизнесмен и инвеститор в технологични компании, както и съосновател на софтуерната компания "Телерик".

Най-малка интрига за кметския пост имаше във втория по големина град в страната – Пловдив, където още на първия тур кандидатът на ГЕРБ и досегашен районен кмет Костадин Димитров се откъсна с огромна преднина пред избраника на ПП-ДБ Ивайло Старибратов. Според анализатори успехът му – на фона на тлеещото недоволство от управлението на града с древно минало, се дължи в немалка степен на факта, че се разграничи от досегашния кмет Здравко Димитров, който изпадна в немилост, след като преди година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го обвини, че стои в основата на множество скандали и поиска оставката му.

"Пловдив има нужда от развитие", бяха първите думи на новоизбрания кмет Костадин Димитров след оповестяването на резултатите.

Костадин Димитров
"Дълга кампания, която премина изключително с положителни послания – е равносметката на новия кмет. - Срещите на терен ни дадоха много енергия и се радвам, че освен да представим нашата програма, успяхме да я надградим с предложения на гражданите. Много проблеми назряха през последните години в Пловдив и като приоритетни може да посочим почистването на града, задръстванията, които в момента са в своя пик. Надявам се да започнем да отпушваме булевардите с приключването на ремонтите. Надявам се също така да имаме по-зелен и по-чист град, изпълнен със събития, в който всеки гражданин да има място и всяко място да бъде поддържано с отговорност и грижа."

Пред "Продължаваме промяната – Демократична България" предстои анализ дали издигането на сравнително неизвестния математик и бивш депутат Ивайло Старибратов е било грешка на фона на много по-популярния Манол Пейков, който призна, че от година се е готвил да смени депутатското място с кметски пост. Освен че не успя да излъчи свой кмет, коалицията спечели преди седмица и три места по-малко от ГЕРБ в Общинския съвет.

Ако имаше истинска интрига в избора за кмет в трите най-големи града, това беше съревнованието за Варна, където срещу несменяемия от 2013 г. Иван Портних от ГЕРБ се изправи равностоен конкурент в лицето на бившия областен управител Благомир Коцев от ПП-ДБ. На първия тур двете партии си поделиха първенството в Общинския съвет с равен брой съветници и пренесоха решителната битка на кметското поле.

Положителна срещу негативна предизборна кампания, надежди за по-добро бъдеще срещу вече живяно минало и нагледни свидетелства за управлението на града, отворена за разнообразни общности комуникация срещу разговори в проверена среда и бягство от дебати – всичко това предопредели победата на новия кмет, при това в неколкократно проиграван мач с утвърдени от съперника правила.

Благомир Коцев обещава на своите съграждани втори Аспарухов мост, ревизия на обществените поръчки, сключени в мандата на предшественика му, привличане на нови инвестиции в областта на IT технологиите и производството, грижа за крайните квартали, които да се върнат, по думите му, към нормалността.

Новият варненския кмет е възпитаник на Американския университет във Вашингтон и на Сити Юнивърсити в Лондон. След седем години, прекарани зад граница, избира да се прибере в България.

Благомир Коцев
"Не съм правил компромиси – най-вече с нашите избиратели и с нашия морал – коментира Благомир Коцев, който също обеща да говори по-обстойно в деня след изборите. – Варна се доказа като един истински свободен град – един от двата града, в които демокрацията днес наистина каза своята дума. София и Варна печелят на тези местни избори и аз наистина съм много щастлив. Първото нещо, което ще направя, е да имам приемен ден. Символично е, но ще покаже ясно, че ние искаме да поканим варненци в управлението. Ще направим Обществени съвети, където заедно с тях да решаваме всички важни проблеми на града."

Новоизбраните кметове няма да имат лукса на първите сто дни, в които да се ориентират в работата и да бъдат пощадени от критики, защото освен нерешавани с години проблеми в техните общини, сроковете на европейските проекти ги притискат.

Ангелина Бонева
"Част от кметовете имат възможност да продължат досегашната си работа – каза зам. регионалният министър Ангелина Бонева. – Тези обаче, които сега ще встъпят в длъжност, е важно да се запознаят с текущите проекти, изпълнявани от общините и финансирани с европейски средства – особено по отношение на инфраструктурните обекти. Изискват се концентрирани усилия относно програмния период 2014-2020 г., тъй като крайният срок за дейностите и заплащания по тях изтича на 31 декември т.г. Кметовете ще разполагат с едва осем-девет седмици, за да анализират статуса на всеки един проект и евентуално да оптимизират сроковете. Има рискове заради сложността на проектите най-вече в образователната, социалната и здравната сфера. На практика се получи застъпване на края на програмния период по програмата "Развитие на регионите" и началото на новия, както и със срокове по Плана за възстановяване и устойчивост, където има много общински мерки. Мисля, че ще бъде трудно да имаме готови договори и одобрени проекти, които да стартират от новия период."

За разлика от изминалия мандат на местната власт, в който не бяха започнати почти никакви проекти с европейско финансиране, сега общините ще работят много интензивно по реалните инвестиции както от ПВУ, така и от другите европрограми, заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Силвия Георгиева
"През настоящата година бяха отворени много покани към общините за модернизация на образователна инфраструктура, за изграждане на нови детски градини, за подмяна на улично осветление, за подмяна на ВиК мрежа, за изграждане на младежки центрове и центрове за личностно развитие – все проекти със средства от ПВУ – добави тя пред БНР. – Също така идва реновация на всички домове за стари хора и обновяване на сградите на социалните услуги. Тези проекти са подготвени, подадени и голяма част от тях вече са одобрени от министерствата. Предстои веднага след Новата година да бъдат сключени договорите по тях и да започне реализацията им."

Снимки: БТА, БГНЕС, БНР - Варна

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд в понеделник

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места..

публикувано на 28.04.24 в 18:30

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04