Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Еленския бут 2023 се провежда за десети път

Снимка: Местен съвет по туризъм в Елена
Почти няма къща в гр. Елена, област Велико Търново, в която да не се приготвя "бут по еленски". Хората поддържат традицията и приготвят деликатеса всяка година. Само специфичният климат на Еленския балкан може да придаде неповторимия вкус на сушеното свинско. На него е посветен и местен празник, който тази година се провежда за десети пореден път (10-12 ноември). 

По традиция кулинарното събитие събира гости от страната и чужбина, като миналата 2022 г. беше отбелязан своеобразен рекорд от 50 хиляди посетители в трите дни. Най-атрактивен за непосветените в занаята е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето. 

Празникът на Еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух – казват организаторите от Община Елена и Местния съвет по туризъм. Улиците в дните на празника са изпълнени със занаятчии от всички краища на България и всеки се стреми да примами клиентите със свои деликатеси. "А рецептата за приготвяне на еленски бут у дома само изглежда трудно – казва бай Сава Ковачев. Важни са подправките и самото осоляване на месото в каца с каменна сол."

Снимки: Местен съвет по туризъм в Елена



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три дни исторически възстановки по хълмовете на Царевец

От 7 до 9 юни Международният фестивал на историческите възстановки във Велико Търново ще събере на историческата крепост "Царевец" групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от България, Гърция, Италия, Румъния, Словакия и Сърбия...

публикувано на 07.06.24 в 08:15

Празниците на розата събраха в Розовата долина гости от страната и чужбина

Хиляди хора се включиха в тазгодишното шествие, с което бяха закрити Празници на розата в Казанлък, които тази година се провеждат за 121 път. Сред гостите, наблюдавали ритуала ритуала по бране на розов цвят и розоварене в градините край града бяха и..

публикувано на 02.06.24 в 14:31

Ученици от цялата страна поеха по стъпките на Таньо войвода и четата му

От Тутракан на 30 май започна 39-ят поход "По пътя на четата на Таньо войвода". Проявата е под патронажа на президента Румен Радев. Направена бе традиционната възстановка на слизането на четата на брега на Дунава. По стария хайдушки..

публикувано на 30.05.24 в 15:33