Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенен фестивал събира датчани и българи в град Орхус

Снимка: Датско-българско културно дружество

Традиционният есенен фестивал, организиран от Датско-българското културно дружество, и тази година пренася в град Орхус късче от България чрез магията на нашенския фолклор и на традиционните кулинарни специалитети. Организаторите обещават добро настроение и... достатъчно място за танци.

Интересът към събитието, което на 11 ноември събира на едно място българи и датчани, е огромен. "Доколкото разбрахме, счупени са всички рекорди по желаещи да присъстват и закупени билети", казва Инна Тачева от дружеството. Тя живее в Дания от 14 години и работи като ивент директор в местна компания.

"Гостите ни могат да очакват разнообразна програма – добавя тя. – Ще има викторина с въпроси, свързани с датската и с българската култура."

"Също така ще ни гостува български диджей, който ще забавлява посетителите – включва се и Станислава Христева, също член на дружеството и собственик на салон за красота. – Освен това деца от българското училище в Орхус ще изпълнят няколко песнички, а ние ще приготвим вкусна българска и датска кухня. Цялата организация е наша и на доброволците, които ще ни помагат."

Специално участие ще бъде отредено на градския женски хор "Седянка" с диригент Михаил Делчев. В него се включват 15 датчанки, чийто ентусиазъм да изпълняват български народни песни ги отвежда на сцената на “Дания търси талант”.

"Техният диригент от много години е консул на нашия полуостров Ютландия – разказва Станислава Христева в интервю за Радио България. – Той ръководи още един женски хор в Стокхолм, Швеция. По случай края на мандата на посланик Стоян Стоев, Михаил Делчев събра двата състава и в Копенхаген, където те изпълниха български фолклор. Много се гордеем, че музиката ни достига до толкова много хора в чужбина, както и че хорът ще гостува на нашия празник."

Женски хор „Седянка”
Всъщност културните връзки отвеждат към далечната 1975 г., когато датчанката Хеле Далгор оглавява Датско-българското културно дружество. Тя все още е част от него и дава своя дан да се присъединяват нови хора към организацията.

"Хеле Далгор е един от преводачите на книгите на Георги Господинов – казва Станислава Христева. – Тя говори перфектно български език и беше много интересно, когато през м.г. на същия фестивал прочете част от преведените текстове на писателя."

Дружеството е първото за българи отвъд Желязната завеса, твърди Инна Тачева. Създадено е и с цел датчаните да се запознаят с нашата култура. През годините дружеството се развива – освен че броят на членовете му расте, все повече събития биват организирани, и в тях участват също децата от българското училище в Орхус, което вече има филиал и в западната част на полуострова.

"Въпреки че участват много датчани, които, с гордост мога да кажа, че говорят перфектен български език, искаме да протегнем ръка и към живеещите в България техни сънародници – казва още Инна Тачева. – И по този начин да развиваме и двете дружества – и това на датска, и това на българска земя, и заедно да работим. Надяваме се, че след като се разраснахме доста откъм членове, ще получим подкрепата и на българското посолство в Дания, за да осъществим тези наши цели."

С какво България е интересна на датчаните?

"Най-вече с фолклора и традициите ни – отговаря Инна Тачева. – Българската кухня също им е интересна, макар някои да казват, че е доста тежка откъм подправки и вкусове. За мен специално е много красиво, когато видя на такива събирания как те играят хора, пеят наши песни и слушат с интерес фолклорната ни музика. Като балкански народ ние, българите, сме много топли, бурни, докато датчаните са по-спокойни, по-уравновесени. Много приятелски настроени са, но нямат този наш огън. И мисля, че цялата интеракция между нас е много интересна с целия дух, който носим."


Датско-българското културно дружество вече гледа към следващата си поставена задача – да направи традиционен български Великден, на който да увлече датчаните в боядисване и бой с яйца, както и да постави короните на Мис и Мистър Баница.

Снимки: Датско-българско културно дружество


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37