Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София отслужиха панихида за жертвите на Гладомора

Снимка: БТА

Панихида в памет на жертвите на Гладомора беше отслужена в храм "Света Неделя" в София. На службата присъстваха посланикът на Украйна Олеся Илашчук, председателят на Народното събрание Росен Желязков и представители на парламентарни групи. Желязков посочи, че Гладоморът няма аналог. Той каза, че след Втората св. война е имало надежда, че хората са научили уроците, но за съжаление историята опровергава това. Като българи сме взели позиция за твърда подкрепа на братския християнски украински народ, допълни Желязков. 

След насилствената колективизация в селата Кремъл засилва износа на зърно от СССР. През 1932-1933 година Гладомор, обхваща основните зърнени райони в Украйна, Северното Причерноморие, Долна и Средна Волга, Казахстан, и Западен Сибир, припомня БТА. От глад през този период там загиват над 7 млн. души, от които 3,5 млн. в Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15