Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма риск да останем без гориво, ако “Лукойл” напусне страната

Снимка: БГНЕС

Няма риск страната ни да остане без гориво, заяви финансовият министър Асен Василев по повод съобщението на “Лукойл”, че обмисля да продаде бизнеса си в България.

На сайта си компанията пояснява, че “преразглеждането на стратегията е следствие от приемането  на дискриминационни закони от страна на държавните органи на България и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната”.

Министърът каза още, че се радва за обявеното намерение на “Лукойл”: “Както знаете, ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал още през края на септември - началото на октомври. Всяка компания има възможност и право да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си активи.”

Асен Василев изтъкна, че чрез българския представител в компанията трябва да се подсигури възможността рафинерията да продължи да оперира със стратегически инвеститор и така интересът ни да бъде защитен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37