Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям протест на хора на изкуството за достойни възнаграждения

Асен Василев: Исканията на протестиращите не могат да бъдат удовлетврени

5
Снимка: БТА

Хора на изкуството протестираха пред Министерския съвет заради заложения нисък бюджет за сектора за 2024г. и настояха за среща с премиера и министъра на културата. Протестът премина под мотото "Народ без култура е народ без бъдеще!" и беше организиран от синдикатите в сектора. Той беше уважен от депутатите Тома Биков от ГЕРБ и Ивайло Вълчев от ИТН.


Актьори, режисьори, музиканти, художници, танцьори настояват за увеличение на своите доходи и възнаграждения. Те искат също така осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри и гарантиране на минимален размер на възнагражденията на работещите в творческите колективи, постигнат в Браншовите колективни трудови договори. "Чуват се обидни думи, ситуацията остава напрегната", предаде репортерът на БНР Светослава Кузманова.

Брифинг на министъра на финансите Асен Василев и на председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (вляво) в НС - 6 декември 2023 г.

По-късно финансовият министър Асен Василев коментира, че исканията на протестиращите не могат да бъдат удовлетворени, тъй като бюджетът за култура е увеличен значително спрямо м.г. – с над 50 млн. лв. за сценичните изкуства и с 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки. "Не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма как да се случи", заяви министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Представят "Сфинксът на гнева" на македонския писател Жарко Куюнджиски

В галерията на македонския Културно-информационен център в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10