Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3.6% от българските компании използват технологии с изкуствен интелект

Снимка: Pixabay

21.7% от предприятията в България използват софтуер за управление на ресурсите (ERP). По-малък е делът на фирмите, разполагащи с приложение за управление на връзките с клиенти (CRM) - 10.5%, както и на използващите софтуер за бизнес разузнаване (BI) - 4.2%, показват данните на НСИ за 2023 г.

Анализ на данните извършва всяко пето предприятие (21,9%). Главните източници на данни за анализ, ползвани от предприятията, са записи на трансакции като данни за продажбите и плащанията (73.1%). Предприятията, които използват технологии с изкуствен интелект (AI), са 3.6%, като използването им е по-често срещано във фирмите с 250 и повече заети лица (13.8%). 17.5% от предприятията използват платени компютърни услуги в облак, за да намалят разходите си за хардуер и софтуер.

През предходната 2022 г. 15.1% от предприятията са продавали стоки и услуги по интернет, а реализираният оборот от електронна търговия възлиза на 6.3% от общия им оборот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37