Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корейски технологичен гигант с интерес към съвместни проекти с България

Ръст в стокообмена между Българя и Южна Корея през 2023г.

3
Министърът на икономиката Богдан Богданов на бизнес среща в Корея

Нови сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти в България обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.  

Компанията е световен лидер в иновациите и производител на индустриални електронни компоненти, батерии, системи за съхранение на енергия и др., уточнява БТА. По време на срещата в централата на корпорацията в Южна Корея е поставен акцент върху възможността страната ни да осигури верига на доставки за новата фабрика на компанията, подготовка и обучение на местни експерти, изграждане на инфраструктура и финансови насърчителни мерки.  

Министър Богданов посочи, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият развойни центрове у нас, като само в аутомотив сектора в България вече има над 35 подобни центъра на водещи международни компании, сред които и азиатски. „Страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании от сектора“, изтъкна Богданов.

Министърът на икономиката Богдан Богданов с представители на корейска корпорация

България и Южна Корея ще подпишат Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите, съобщиха преди два дни от Министерството на икономиката и индустрията. По данни на ведомството, през първите девет месеца 2023 г. общият стокообмен с Южна Корея е на стойност 344.7 млн. щ. д. и бележи увеличение от 27.2% спрямо същия период на 2022 г. Българският износ е с ръст от 64.7% и е на стойност от близо 187 млн. щ.д..


Снимки: Министерство на икономиката и индустрията


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Владимир Малинов

Енергийният министър не изключва вероятността токът да поскъпне от 1 юли

Служебният енергиен министър Владимир Малинов допусна възможността електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли т.г. Причината за това е натрупаният дефицит във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. “ Към настоящия момент той е над 450..

публикувано на 12.05.24 в 13:58

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10