Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личността на Апостола вдъхновява и младите българи в Америка

Училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк съхранява духовността и историята ни

16
Снимка: БУ

След като през миналата година направиха препис на „История Славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, през тази възпитаниците на най-голямото българско училище в Ню Йорк отдадоха почит и на националния ни герой Васил Левски. С преклонение и особено вълнение, в дните около 3 март, децата отбелязаха 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата и 145 години от Освобождението на България. 


Дяконът Левски дойде при нас, с огнени думи и смел поглед. Чухме писмото на Ботев за приятеля му Васил Иванов Кунчев и научихме много интересни моменти от живота на Апостола от наши ученици от 10 и 12 клас. Затаихме дъх пред онези велики Вазови стихове за Перущица, Батак и Шипка, които стискат за гърлото и някак давят всеки българин, слушахме и стихове за свободата, и есета на учениците ни от 9 клас, и прекрасни песни за Родината, изпълнени от най-малките ни ученици.

Огромен трикольор се образува, в препълнената зала, от нашите родители, баби, дядовци и приятели, облечени в бяло, зелено и червено! Навсякъде се виждаха усмихнати деца с българското знаме в ръка!“ – споделиха впечатления от събитието децата и техните преподаватели в социалните медии. 


„За нас е много важно да подготвим децата и да им покажем важните исторически събития и отбелязването на значими годишнини в българската история – казва училищният ръководител Дима Маркова в интервю за Радио България - За Левски тази година направихме проект от три части. Първата се състоеше в това да покажем на малките деца как е изглеждал Апостола на свободата, опитвайки се да се сме най-близо до образа му. Разказахме им за живота на Васил Левски, показахме им го, като привлякохме един ученик от 11 клас от нашето училище, който прилича на Левски, за да може децата да визуализират образа на Левски, така че, когато им говорим за него да знаят, че Левски е изглеждал ето така. 


Отбелязахме годишнината от гибелта на Левски заедно с националния ни празник 3 март под мотото „145 години свободна България“. Втората част от инициативата ни за Левски беше, когато се включихме в проект, свързан с превод на една българска книжка „Левски в детските очи“ с автор професор Иван Стоянов, който е и председател на Фондацията „Васил Левски“. Нашите ученици от 12 клас направиха превод от български на английски на част от тази книжка. Техните преводи, заедно с преводите на български деца от Вирджиния в САЩ, от Ирландия и Великобритания оформят английския вариант на книжката. Тя вече е преведена на много езици и е чудесна инициатива, тъй като това е работа на деца за деца, свързана с живота и делото на Апостола на свободата. И третият ни проект, с който отбелязахме тази голяма годишнина, беше надпреварата за лъвския скок, която направихме на традиционния ни пикник в края на учебната година, на открито. 


Толкова много деца се включиха в съревнованието, че беше изключително удоволствие за нас да гледаме кое от тях ще скочи повече и ще стане носител на приза за лъвски скок. Погрижихме се Левски да не бъде отбелязан просто като име или като дата в календара - при нас Левски е събития, едно след друго, непрекъснато, Левски е проекти, Левски е есета, Левски е в часа по история. Не оставяме само по един начин децата да бъдат запознати с живота и делото на Левски“.

Ученикът, превъплътил се в образа на Апостола, е Константин Тодоров, понастоящем в 12 клас на българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. „Ако трябва да съм честен, бях много щастлив, след като разбрах, че ще участвам в тържеството за Трети март, преобразен като Васил Левски – споделя пред Радио България Константин: 

Констатин Тодоров в ролята на Левски 
"Левски е важна личност в нашата история и това, че успях да го покажа на по-малките деца и те да да научат повече за него, беше също много важно, а и доста забавно. Така тези млади българи успяха да научат нещо ново за своята държава. И аз се радвам, че допринесох за това. На всяко дете му беше много интересно хем да чуе историята за Левски, хем да разгледа пищова му, с който бях опасан. Мисля, че децата си прекараха много добре и си тръгнаха с нови знания, които да разкажат и на родителите си“.

Всъщност, в българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк не пропускат нито един български празник или годишнина от значимо исторически събитие. И винаги намират оригинален подход към тях. С много любов и търпение преподавателите предават на своите възпитаници познания за историята, културата и традициите на България. В семействата, чиито деца посещават българското училище, също се грижат за това най-малките членове да не забравят корените си. Да, много от децата са родени в САЩ и чуват думичките „България“ и „родина“ за първи път именно от своите родители. Родителите са и онези, които държат децата им да знаят своя произход. И точно по тази причина всяка седмица, в почивния си ден, те водят детето си на българско училище. За да знае и помни своя корен.


„Да, така е. Всички тези родители всяка неделя водят децата си на българско училище, за което им благодарим - казва Дима Маркова. - Защото Ню Йорк е много натоварен, много динамичен град и тук винаги има нещо недовършено. Но, както забелязвате, тези семейства поставят като приоритет обучението на своите деца по български език и литература. И всяка неделя ги водят на училище. Искам да подчертая и това, че за поредна година тези хора доказаха колко е важно за тях децата им да знаят да четат и да пишат на български, като избраха обучението си при нас. 

Дима Маркова с възпитаници на училището

И ние отново сме най-голямото българско училище на територията на няколко съседни щата. Това са хора, които наистина са свързани с България. Знаете ли, дори в последните две-три години млади семейства, които са от друга генерация – хора, свикнали да работят с дигитални инструменти и в дигитална среда, водят децата си и ги записват на българско училище. Което е изключително достойно и благородно, тъй като те не са прекъснали връзката си с България. 

Напротив - те все още помнят България, знаят и пазят история, език, култура. И предават това на децата си. В детските ни групи имаме деца на по три годинки, а непрекъснато имаме запитвания и за записване на деца на две години. Това е прекрасно, защото връзката вече е друга, но все още е там, все още я има. Преди 20 години българските имигранти тук записваха децата си на български език, поради носталгия към България, а днес българските семейства записват децата си, защото искат децата им да знаят български език и литература, да знаят българска история, да танцуват и да пеят на български, а това е изключително ценно“ - подчертава Дима Маркова.


„Има хора, чиито дела отекват във вечността, чиято гибел не е край, а начало на безсмъртието, чийто живот е пример и посока!“ – вярват в българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк и допълват: „Поклон пред делото на Васил Левски! Поклон пред неуморната му личност! Поклон пред любовта му към Отечеството!“. 

Вижте изпълнение на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ на Христо Ботев – патронът на българското образователно средище в Ню Йорк, в изпълнение на Катя и Радея:

Още снимки от отбелязването на 150-ата годишнина от героичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски в българското училище можете да видите в галерията по-долу. 

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Снимки: Училище "Христо Ботев" - Ню Йорк 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08
Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25