Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София връчиха Butterfly Innovation Awards

Снимка: БГНЕС

Има много потенциал, който може да бъде отключен с иновациите, каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел при връчването на годишните награди Butterfly Innovation Awards в София. 

В категория младежки иновации бе отличен QManager от Босна и Херцеговина. Никой не обича да чака на опашки. QManager е универсална система, предназначена за ефективно управление на опашки в различни административни служби, банки и центрове за услуги.

Наградата в категория STEM иновации получи Flourish от Черна гора. Flourish е революционен дигитален треньор, фокусиран върху достъпно развитие на емоционалната интелигентност. Използва интерактивни, персонализирани и игрови упражнения.

Наградата в категория иновации при жените получи албанското приложение Kungul. То предоставя важна информация за потенциални алергени и вредни химикали в козметичните продукти.

Наградата в категория зелени иновации получи PowerWheel от  Северна Македония. Проектът използва движението на различни колела в множество битови предмети и устройства за захранване с ток.

Наградата в категория университетски иновации получи Robotic Hand на утиверситета в Прищина. Проектът за рентабилна роботизирана ръка е използван за проектиране и производство на протези за конкретни пациенти.

Butterfly Innovation Awards са създадени през 2021 г. от Регионалния съвет за сътрудничество за насърчаване и популяризиране на иновативни решения от Западните Балкани с потенциал за растеж.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да, има и такова селско школо в България! Различното училище на Царев брод

"Не искаме да е сиво, искаме да е красиво" – това е посланието на средното средищно училище "Св.св. Кирил и Методий" в село Царев брод. "Различното училище" е другото мото на школото, в което се обучават 118 ученици до 7 клас от общо 10 населени..

публикувано на 24.05.24 в 07:30

България днес - 24 май 2024 г.

В деня, в който се прекланяме пред духовността, просветата и културата, разговаряме за значението на делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и приноса на техните последователи. Какво е съвременното измерение на българския език и българската..

публикувано на 24.05.24 в 07:00

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29