Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плеядата изявени творци са "Българските посланици на културата", посочени от слушатели на БНР

Генералният директор на БНР и диригентката на Детския радиохор Венеция Караманова
Снимка: Ани Петрова

Първото издание на кампанията на БНР "Българските посланици на културата" вече има своя успешен финал. Кампанията, в която слушателите сами предлагаха своите фаворити за приза "Българските посланици на културата", стартира през 2021 г., но пандемията от Covid-19 отложи във времето връчването на престижните отличия за 2021 и 2022 г.

Кулминацията се състоя на 13 декември, когато бяха обявени носителите на приза "Посланик на културата". Отличените са 24 изявените творци в областта на съвременното изкуството и култура. Сред писателите първи посланици на културата стават Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев и Мирела Иванова, сред художниците са проф. Греди Асса, Алцек Мишев и Катрин Томова,  отличието при диригентите е за Венеция Караманова, Найден Тодоров и Йордан Камджалов, както и за виртуозния изпълнител на кавал Теодосий Спасов и пианиста Людмил Ангелов. Повечето от отличените присъстваха на церемонията в Мраморното фоайе на БНР и лично получиха плакет от директора на БНР Милен Митев и от Нина Цанева – журналист в програма "Христо Ботев".

Георги Господинов

Георги Господинов благодари на първо място на слушателите от 2021 г., защото те са направили този избор още преди "Букър" и други отличия.  По думите на именития ни писател, в изпитания като днешните все по-важна ще става ролята на културата и образованието. А те вървят заедно. И още от думите на Георги Господинов:

"В България няма много полезни изкопаеми, няма газ, няма нефт. Единствените неизчерпаеми ресурси, които има са ресурсите на културата и на изкуството и това е, което ще става все по-важно в свят като днешния, в това съм убеден, затова благодаря на слушателите за това отличие."

Милен Митев и Катрин Томова

Трудът на художника обикновено е невидим, той е сам, затворен в ателиетата си и са далеч от целия шум на културния живот, но когато бива забелязан като посланик на културата, това за един художник е много лично и много голямо признание – това ни казва Катрин Томова, позната у нас и по света със своята абстрактна живопис:

"Самочувствие дава, но най-вече това, че си посланик на културата, дава чувство за отговорност, защото човек рисува, показва нещата си в чужбина, но винаги и навсякъде го свързват с неговата страна, затова то е и отговорност. Отговорността е спрямо държавата, която ти е дала всичко – и вдъхновение, и впечатленията, които пренасяш в творчеството си. Когато съм зад граница, изпитвам удоволствие, защото от една страна представям себе си, но от друга знам, че представям и страната, от която идвам".

Юлияна Антонова - Мурата

Една от носителките на приза "Български посланик на културата" за 2021 г. живее в далечна Япония, но се опитва чрез личните си контакти и познанства да създава мост между двете толкова различни култури. Това е Юлияна Антонова - Мурата, която не успя да присъства на самото награждаване, но предаде личната си покана към всеки българин, решил да посети Страната на изгряващото слънце. Нейният приз сега е в ръцете на журналистката Магдалена Гигова, която също се възхищава на сънародничката ни в Япония, заради ролята ѝ на неформален посланик в далечно Токио. И тъй като на 20 декември предстои да бъдат обявени 12-те лауреатите на конкурса "Българските посланици на културата" за 2023 г., самата Магдалена Гигова, в ролята си на слушател, също има свой фаворит за номинация:

"Бих предложила Рина Бакалова, която е създател на Българския културен център в Тел Авив и на българското училище. Тази година, когато се честваше 80-годишнината от спасяването на българските евреи, тя организира серия от събития, но не това е най-важното. Тя успя да издаде книга, която е полиграфическо бижу, посветена на художниците евреи в България. В книгата са разказани техните истории, показани са техните произведения и така, по индиректен начин, всички те благодарят на Българската държава, че са били спасени от сигурна смърт. Спасените български евреи са 50 хиляди, които са живеели в България, без нито един да потегли към лагерите на смъртта. Затова в държавата Израел има една гора от 49 981 дървета, посадени от благодарните потомци на спасените в България евреи. И това трябва непрекъснато да се припомня, защото са твърде малко държавите, които са успели да устоят на натиска и да имат толкова спасени евреи, колкото в България."

Снимки: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29