Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

4
Снимка: БГНЕС

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат благопожелания за здраве, щастие и плодородие. 


За изработката на сурвачка се използва дрянова пръчка, като клонките ѝ се свиват във формата на кръг. За украсата са необходими разноцветни вълнени конци или прежда, нанизани пуканки, сушени сливи, чушки и панделки. На върха се прикрепва ябълка и "златна" паричка – за да е здрава и богата годината. С потупване със сурвачката по гърба се пожелава здраве, щастие, късмет и благополучие за сурвакания.

Още за магическата сила на сурвачката – вижте в публикацията "Сурвачката – магическата пръчка на българите" от златната колекция на Радио България.

Снимки: БГНЕС, БНР-Радио Шумен
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Страстната седмица си припомняме последните земни дни от живота на Спасителя

29 април слага началото на Страстната седмица през 2024 година. Период, в който православните християни в България се подготвят да посрещнат светлото Христово Възкресение.  Непосредствено след големия християнски  празник Цветница , който напомня..

публикувано на 29.04.24 в 05:05
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10