Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и нейните рисувани одежди

"Sofia Urban Art" – първата книга, която изследва уличното и графити изкуство в София през последните три десетилетия

Снимка: sofiagraffititour.com

В последните дни на изминалата 2023 година един от най-добрите графити артисти в България Nasimo и неговият екип от Fine Graff Art обявиха на ФБ страницата си решението да дарят всички новопостъпили приходи от репродукциите и своя безвъзмезден труд на "различни учебни и други учреждения, които служат пряко на децата ни – на бъдещето ни". Станислав Трифонов, както истинското име на художника, обещава да "дари" таланта си под формата на стенописи, картини и беседи, за да могат децата да израснат в една по-благоприятна среда, заобиколени с изкуство с послание и стимули за развитие на творческия си потенциал. И ако за по-възрастното поколение българи графитите са все още само онези грозни надписи и лозунги по стените от началото на промените у нас, то трябва честно да признаем, че през последните трийсет години уличната премяна на София стана по-цветна, красива и впечатляваща – достойна за световната сцена на улично изкуство.


Доказва го и младият екип на Sofia Graffiti Tour, създаден от Цветан Бизев и съмишленици. През 2016 г. те започват да организират пешеходни обиколки, които показват графити и стрийт арт из улиците на българската столица. Туровете продължават да се провеждат и до днес, при това целогодишно, напълно безплатно и на английски език, за да може всеки чужденец да "види" истинския облик на града ни. През годините идеята на младежите се разраства до създаването на културна организация, която подкрепя и организира различни фестивали, изложби, събития, мастър класове и филмови прожекции в подкрепа на родната графити сцена. А от седмица на пазара е и тяхната най-голяма реализирана мечта до момента – първата издадена двуезична (на български и английски език) антология на уличното изкуство в София за последните три десетилетия


"Книгата се нарича "Sofia Urban Art" и проследява развитието на графитите в София от началото на 90-те години на миналия век до сега. Това е един опит за систематизиране на всички събития в това поле – най-значимите артисти, най-важните локации, как тези рисунки прерастват в субкултурата на мястото през първите години на новия век и стигнем до бума след това, с появата на фестивалите и мащабните стенописи, които виждаме днес. Ние самите сме фенове на това изкуство от близо двайсет години и за нас винаги е било мечта стрийт артът и графитите в София да имат своя книга. Вярвам, че това ще издигне сцената на по-високо ниво и ще я отвори за света. Идеята е книгата да бъде представяна и извън България“ – казва за Радио България Цветан Бизев.


Именно поради тази причина международен партньор за разпространението на "Sofia Urban Art" е и най-големият музей за графити и стрийт арт в Европа "Straat"  в Амстердам, Нидерландия. Изданието стъпва на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри, множество разговори с артисти и организатори, както и 600 внимателно подбрани изображения, разположени на 256 страници. Цветан казва, че е било много важно да покажат творби и артисти, които за този вид култура у нас са исторически важни, като Eric 273 от началото на XXI век, екипът на "140 Ideas", отговорни за едни от най-красивите училищни стени в града, причудливите същества на Bozko и, разбира се, Nasimo и групата на Destructive Creation, които преди повече от десет години се опитаха да "пременят" Паметника на съветската армия в крак с времето на киновселената "Марвел".


"България стои доста солидно откъм стил и артисти – казва ни Бизев. – Имаме доста представители, които са световноизвестни и в това отношение страната ни се развива успоредно с графитите и стрийт арта по света. От гледна точка на предоставяне на инфраструктура за рисуване трябва да отбележим, че през 2023 година за първи път в София се обособи стена, на която то е административно разрешено. В Пловдив и други градове подобни локации има от по-отдавна и се надявам все повече такива места да се появяват. Аз лично смятам, че всеки един квартал трябва да има своята улична галерия."


Не е задължително стрийт артът да има социален и политически контекст, смята Цветан Бизев. Но е убеден, че този вид изкуство все повече навлиза в облика на един град и го променя до степен, в която да бъде част от туристическата му привлекателност.

"Един такъв пример ни беше Лисабон, където самата община подкрепя уличното визуално изкуство и организира различни прояви. Те не поставят административни ограничения за това как да се рисуват фасадите, а дават пълна артистична свобода."

Столицата ни, в своя облик днес, много прилича на Берлин, смята  основателят на "София Графити Тур":


"Заради динамичността. Там също динамиката е изключително голяма от гледна точка на това, че се появяват постоянно нови графити по стените, както е и в София."

Всеки от големите градове на България има своя добре развита графити сцена, казва ни Цветан Бизев, – и си струва да се научим да я виждаме, защото тя е част от съвременната градска култура. А пожеланието му за 2024 година е да има повече графити фестивали у нас, които са в основата на обединяването и израстването на цялата общност от улични артисти и техните градски произведения.

*Книгата "Sofia Urban Art" излиза с подкрепата на Столична община и Национален фонд "Култура"

Снимки: sofiagraffititour.com, FB / Sofia Graffiti Tour

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10