Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 000 българи празнуват имен ден на Ивановден

Снимка: архив

На Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. 347 534 са сънародниците ни, които празнуват своя имен ден днес. "Иван е титла, а не име", казва народът ни за най-таченото име у нас, означаващо „Божия благодат“. Почти във всяко семейство се среща по някой Иван или Иванка, който на Ивановден е длъжен да почерпи. В Кюстендил пък е създаден единственият у нас клуб “Иване, Иване“. Така се нарича и една от популярните естрадни песни, изпълнена от Богдана Карадочева, възпяваща това толкова популярно мъжко име у нас.

Смята се, че на Ивановден, също както и на Йордановден (6 януари), водата има изключителна сила. Затова тогава се извършва ритуално къпане, което се трябва да носи здраве през цялата година. В него обаче се включват и жените – невести и наскоро сгодили се. В някои български селища празникът е познат и под името „Женски водици“, а във всеки дом се пази вода, налята през тези два дни.

В нашата традиция Ивановден е празник, посветен на кумството и побратимството, а в по-широк съвременен смисъл – на приятелството. В народните представи, когато Господ поделял света, на св. Йоан се паднало „да кръщава земя и вода, млади булки и малки деца“. Някога на този ден във всяка българска къща устройвали големи празненства. Кумовете ритуално къпели младоженците, които са венчали през изминалата година, пръскайки ги с вода. А младото семейство задължително посещавало дома им, носейки (според локалните традиции) пита, кравай, баница, вино, ракия. На този ден, както и на други празници, извършвали ритуала за побратимяване. А онези, които вече са встъпили в такова родство, празнували с побратимите и посестримите си. В павликенското село Караисен отбелязват Ивановден с автентичния ритуал „Иванови влачуги“, който се предава на поколенията от незапомнени времена.

Повече за обичаите и традициите, свързани с Ивановден, прочетете в публикациите на Радио България по темата:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

Изложба разказва за култа към бога-слънце и богинята-майка по нашите земи

Гостуващата изложба “Богове, символи и древни знаци” от Регионален исторически музей –  Враца ще бъде открита на 11 май от 11 часа в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при..

публикувано на 11.05.24 в 06:15

Обичай за призоваване за дъжд ще представят в Етнографския музей в Бургас

Етнографският музей в Бургас ще почете Свети Никола Летни на 9 май 2024 г. от 11:00 ч. Жените самодейки от Фолклорна група „Тронки“ в село Момина църква, община Средец, ще ще изпълнят "Пеперуга" и "Герман" за дъжд и плодородие така, както се..

публикувано на 07.05.24 в 21:40