Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С празника Иванови влачуги в село Караисен гонят лошата енергия

Снимка: Здравка Маслянкова

С автентичен ритуал без аналог в България в павликенското село Караисен, Северна България, празнуват Ивановден. Празникът се нарича "Иванови влачуги" и се предава от незапомнени времена, а днес се съхранява от самодейците в селото, предава кореспондентката на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова. Името на празника идва от дърпането към чешмата на имениците, момите и ергените, както и на всички млади, които през предходната година са станали семейства. В Караисен вярват, че "Ивановите влачуги" очистват лошата енергия и гонят злото, носят здраве и берекет на имениците, но и на цялото село. 
Според музеолога Диана Митева тази традиция идва още от покръстването на българите, началото на което е поставено през 864 г., защото, когато са ги кръщавали, са ги влачели, то е било насилствено. Празникът е ежегоден. В миналото е бил много популярен в Търновска област.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

Изложба разказва за култа към бога-слънце и богинята-майка по нашите земи

Гостуващата изложба “Богове, символи и древни знаци” от Регионален исторически музей –  Враца ще бъде открита на 11 май от 11 часа в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при..

публикувано на 11.05.24 в 06:15

Обичай за призоваване за дъжд ще представят в Етнографския музей в Бургас

Етнографският музей в Бургас ще почете Свети Никола Летни на 9 май 2024 г. от 11:00 ч. Жените самодейки от Фолклорна група „Тронки“ в село Момина църква, община Средец, ще ще изпълнят "Пеперуга" и "Герман" за дъжд и плодородие така, както се..

публикувано на 07.05.24 в 21:40