Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще искаме европомощ за българския туризъм заради войната в Украйна

Снимка: БТА

Министерството на туризма води преговори с представители на Европейската комисия за компенсаторни мерки за бранша с оглед на критичната външнополитическа ситуация, съобщиха от ведомството.

Covid-пандемията отмина, но туризмът остава под натиск заради ситуацията в Украйна. 

"България и Румъния се намират в непосредствена близост до войната в Украйна, именно затова и последствията, които българският туризъм изпитва, са по-тежки от останалата част на Европа“, смята министърът на туризма Зарица Динкова. Тя съобщи, че България ще разработи предложение за пакет от европомощи за България и Румъния, така че туризмът у нас да бъде компенсиран.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10