Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович спечели юбилейната анкетата на БТА за „Спортист на Балканите“

Новак Джокович
Снимка: АП/БТА

Сръбският тенисист Новак Джокович е победителят в юбилейното 50-о издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2023 г. Той набра 103 точки, за да оглави класацията за осми път. Тройката допълниха баскетболистите Никола Йокич (Сърбия) със 72 точки и Александър Везенков (България) с 38 точки. 

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона. За първи път във вота бяха включени АНСА (Италия), КНА (Кипър) и Косовапрес (Косово) като членове на Асоциацията на балканските новинарски агенции в югоизточна Европа (ABNAse). Церемонията по награждаването се състоя в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" в София.

Четвърти в класацията с 36 точки е световният шампион на открито и европейски първенец в зала на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция). Пета с точка по-малко е световната шампионка на скок дължина Ивана Шпанович (Сърбия). Шести с 32 точки завърши италианският мотоциклетист Франческо Баняя, спечелил световната титла в Кралския клас MotoGP. Точка след него е волейболистката Мелиса Варгас, която помогна на Турция да спечели европейската титла и бе избрана за най-полезен състезател на първенството на Стария континент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гергана Топалова

Топалова и Нестеров ще играят за титлата на тенис турнири в Швеция и Румъния

Двама българи се класираха за финалите на тенис турнири. Гергана Топалова ще играе за титлата в турнира на клей в Бостад, Швеция, с награден фонд 25 хил. долара. На полуфиналите поставената под номер 2 българка победи Ирина Фетакау от Румъния с..

публикувано на 11.05.24 в 16:01
Юлиана Янева

Юлиана Янева извоюва втора олимпийска квота в женската борба

Юлиана Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба и втора при жените. На турнира в Истанбул тя победи монголката Даванасан Енкх Амар в квалификационен двубой на 76 кг. Другата българка Мими Христова загуби на полуфинала на 68 кг..

публикувано на 11.05.24 в 09:29

Над 1200 бегачи на маратона във Варна в неделя

Рекордните над 1200 бегачи се очаква да участват в маратона на черноморския ни град Варна в неделя, 12 май. Заради големия интерес се наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера. Участниците ще избират между три дистанции -..

публикувано на 08.05.24 в 11:05