Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка по снежните пътеки на Витоша

17
Снимка: Росица Петкова

За много жители и гости на българската столица разходката на Витоша – планината, издигаща се в непосредствена близост до града, е едно незаменимо удоволствие.

Само половин час отнема стигането до местността "Златните мостове" на Витоша, откъдето тръгват безброй пътеки из планината.



Един лек и приятен маршрут преминава през хижа "Композиторите" (позната също и като хижа "Червената шапчица"), разположена на надморска височина от 1446 м.




От там по широк черен път през гората се достига до разклон, сливащ се с друга пътека, водеща нагоре в планината към множество други обекти.



Преминава се край малката ски писта на местност "Офелиите",  любима на децата през уикенда.


След около 30-40 минутна разходка нагоре през планински полянки, прекосяване на алфалтиран път и красива гора се стига до друга любима хижа на Витоша – хижа "Еделвайс", разположена на височина от 1771 м.




Маршрутът е идеален за еднодневна разходка в планината и зиме, и лете.

Текст и снимки: Росица Петкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролетна разходка в София

Великолепни цветни аромати се носят из българската столица през пролетта, а птичките в парковете сътворяват истински пролетни концерти... Наслада за сетивата!  Централната градска част е изпъстрена от цветни картини...

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Кукерските празници в Родопите

От днес започват Великденските пости. По традиция, в дните преди началото на периода на въздържание и духовна концентрация, в много части на страната се провеждат кукерски карнавали.  В родопското село Дедево с кукерски игри посрещнаха..

публикувано на 18.03.24 в 10:15

Честита Баба Марта!

Първи март в България е един от най–любимите празници на малки и големи. Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои Окичвайки се с бяло-червените мартеници, българите поставяме символично начало на..

публикувано на 01.03.24 в 13:06