Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акордеонистът Калоян Куманов става част от световноизвестните Barcelona Gipsy balKan Orchestra

4
Калоян Куманов
Снимка: Ники Шуманова

Безспорната музикална сензация тези дни е новината, че за първи път българин става част от световноизвестните Barcelona Gipsy balKan Orchestra, чиято музика е базирана предимно на фолклора на страните от Балканския полуостров. Акордеонистът Калоян Куманов, който години наред е живял и работил в Испания, е получил покана за участие в европейското турне на групата. В репертоара им са заложени български фолклорни класики, като Криво садовско хоро, Дунавко хоро, Дайчово хоро на Дико Илиев, народни песни като "Море сокол пие", "Македонско девойче" и др. На въпроса как като български музикант чува тези традиционни български фолклорни мелодии в интерпретацията на Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Калоян отговаря:

"Те първо са много добри музиканти. Естествено, направили са ги по техен си начин. Това, което забелязвам аз в тях, е едно много голямо уважение към нашата музика. Преди години, а и сега пак, ми предлагат да дам на техния титуляр акордеонист – Фернандо – няколко урока, защото те просто много обичат нашата музика и искат да се доближат максимално до нея. А това, което го имаме ние, българите, чисто музикално – ние затова и сме уникални, защото по света никой не може да го има."

Barcelona Gipsy balKan Orchestra
Калоян Куманов признава, че първоначално е бил шокиран от поканата за участие в европейското турне на Barcelona Gipsy balKan Orchestra. След това идват ентусиазмът и вълнението от възможността да работи с такива музиканти, но и осъзнаването за голямата отговорност.

"За мен това е не само персонална чест, но и начин отново да се заговори за българските музиканти извън граница – споделя Калоян. – Оказа се, че артистите на BGKO са били на моите майсторски класове по балканска музика в Барселона, а впоследствие са следили работата ми, пиесите, които пускам в "Калоян Куманов Проджект" и… ето, че само след няколко седмици акордеонът ми и аз ще сме част от тази извънземна банда."

Калоян Куманов и неговият специален акордеон BUGARI, модел – Conservatory (единствен в България) ще отпътуват на 11-ти февруари към Босна и Херцеговина, като първа точка от турнето.


"Но преди да отпътувам на турне, в България имам още една много важна задача – допълва КумановТрябва да представя третата пиеса от "Калоян Куманов Проджект""Adagio Безвремие".

В базираната на тема от Йохан Себастиан Бах пиеса Калоян отново майсторски смесва жанрове. Останалите музиканти, участвали в създаването на "Adagio Безвремие", са Юлиан Янев – аранжимент и мастериране, и Христина Нейкова – вокал, което е нов момент в музиката на "Калоян Куманов Проджект"."Имаме вокал, но нямаме текст, защото не искам моята музика да има език" – споделя Калоян Куманов. Добавя, че за пръв път видеото е толкова нестандартно, тъй като са използвани възможностите и креативността на изкуствен интелект.

"Adagio Безвремие" ще бъде част от предстоящ албум на Калоян Куманов. Някои от пиесите в него акордеонистът представи в ексклузивния концерт в Студио 1 на БНР, заедно с музикантите Стоян Янкулов – Стунджи на ударни, Юлиан Янев на клавишни, Радослав Славчев – Ривърмен на бас, китари – Мирослав Иванов и проф. Владимир Владимиров.

Снимки: Ники Шуманова, bgko.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15