Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха работните проби на газовия терминал в Александропулис

Газовата връзка между Гърция и България ще подобри енергийната сигурност в региона

Снимка: bulgartransgaz.bg

Гърция извършва проби на новия терминал за регазификация на втечнен природен газ при Александруполис. От него ще се снабдява с гориво и България.

Първата пратка гориво пристигна на плаващата платформа край Александруполис, съобщиха от гръцкото министерство на енергетиката. Започват пробите, които ще продължат около 7 седмици. 

Предвижда се терминалът да заработи в началото на март. Той вече е свързан с действащия Трансадриатически газопровод и интерконектора с България. София притежава 20% от терминала за съхранение и регазификация. Годишният капацитет на обработка е 5,5 млрд. куб. м. природен газ. Инвестициите е за 370 млн. евро, като Европейската комисия отпусна безвъзмездно по-голямата част от парите. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон посочи, че газовата връзка между Гърция и България ще подобри енергийната сигурност в региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

147 компании участват в международното отбранително изложение "Хемус 2024"

Фирми от 25 държави ще представят новостите в отбранителната индустрия на  Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус- 2024" в Пловдив. То ще се проведе от 5 до 8 юни 2024 г. в Международния панаир в Града под тепетата. Мотото..

публикувано на 05.06.24 в 07:35

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00