Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените в магазините ще се изписват в лева и евро месец след получаването на дата за еврозоната

Снимка: Ани Петрова

Месец след обявяването на датата за влизането ни в еврозоната цените в магазините ще се изписват едновременно в лева и евро и това ще продължи още година след приемането на европейската валута, съобщи Министерският съвет в публикация на фейсбук страницата си под хаштаг “Факти срещу дезинформацията”.

Пресмятането на цените ще става при досегашния фиксиран курс от 1,95583 лв. за 1 евро, а закръглянето - до два знака след десетичната запетая. Знаейки това, всеки ще може да пресмята колко струва дадената стока в евро и дали тя поскъпва преди и след влизането ни в еврозоната.

От Министерския съвет определят като фалшиви новини твърденията, че ще има шокова инфлация след приемането на еврото и дават пример с Хърватия, където още през първите месеци от влизането й в еврозоната инфлацията е намаляла.

Няма да има промени в доходите и покупателната способност, уверяват от кабинета.

“Напротив, очаква се постепенно доходите да се увеличат, защото бизнесът ще намали разходите си за превалутиране при внос, ще подобри конкурентоспособността си и ще може да отделя повече средства за работна заплата. Заплатите и пенсиите ще се преизчислят автоматично при същия курс и с парите в евро хората ще могат да си купят същите неща в същия размер, които могат да си позволят със сегашните си доходи”, пише още в публикацията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37